Smart mat!

DSC01351Idag kollade vi ett avsnitt av Save with Jamie, ett program där han lagar rätter för en liten peng. Slutsatsen är väl att det inte behöver vara dyrt att laga gott och nyttigt. Punkt. Vilket det inte är heller. I det avsnittet vi såg gjorde han en rösti i ugnen som serverades med pocherade ägg, så det ska vi med testa att laga ihop.

Ibland när vi har ont om tid eller lite ork så lagar vi mat som går enkelt och kanske inte det är en gormetmiddag, men det liksom funkar. Man behöver inte alltid sätta ribban högt.

Det behövs inte ha en massa dyr lufttorkad skinka och den dyraste av olivoljor för att få till något bra (varje dag). Precis som att det faktiskt är så galet mycket billigare att äta hemlagat än snabbmat. Det kan vara så det inte gäller alla, men i alla fall jag tycker man får en bättre känsla i kroppen och magen av att äta ”bättre”. Lite mer energi och ork liksom.

Så här kommer en rad recept som går relativt lätt att laga, som du kan laga och frysa in (för vem orkar laga mat varje dag). Micrad mat behöver inte betyda micromat.

Här överst har ni morotsfalafel. Går att äta i pitabröd, till couscous, potatismos, eller det som du gillar bäst. IMG_3149Denna fiskrätten tror jag kan gå hem hos alla, det är asiatisk smak på och så lagar den sig själv i ugnen. IMG_2106En sån här thaigryta är väldigt smidig att svänga ihop, det behövs inte en massa kryddor, det räcker med currypasta och soja för att få till smaken. Den går väldigt bra att frysa och göra i större satser. IMG_9675En annan favorit hos oss är shepherd’s pie, denna varianten är vegetarisk. Men såklart kan man göra en variant med köttfärsröra i botten istället. Toppar gör man med potatismos och så får den stå en stund i ugnen. IMG_9689Pastagratäng med grönkål är ett annat alternativ. Till frukost eller fika kanske det kan passa med en mangosmoothie? :)IMG_4616Här hittar ni också en vegetarisk risgratäng som också lagar till sig i ugnen och en torskgryta med kokosmjölk och ingefära.

Som exempel räknade jag på tahigrytan här ovanför..

  • 2 paprikor 16kr
  • 2 burkar kokosmjölk 30 kr
  • 1 kg morötter 12kr
  • 1 burk minimajs 15kr
  • 1 lök 2kr
  • 1 flaska japansk soja 20kr
  • 1 paket ris 17kr
  • + 1 annan grönsak t.ex. zucchini/sockeräter 15kr
  • 1 paket sojastrimlor/bitar 35kr

Totalt: 162kr (lägg på buljong och ev. kryddor så säg 170kr)

Då får du mat för minst 8 portioner plus att du får ingredienser över som du kan göra annat med. Det kommer visst ta tid att laga ihop, men gör du en rätt en gång i veckan så har du i alla fall lunch för 2 dagar. Lägg förresten på lite cashewnötter om du vill lyxa till det.  I slutändan får en ju göra precis som en vill, men jag kan tycka det är lite spännande ändå att ibland bara för att det är roligt se vad man kan laga på det man har hemma, eller vad man kan få ihop på de varorna som är i säsong eller på erbjudande just nu. Utan att för den delen äta tråkigt.

Vilket rätt är din favorit till vardags? Skriv gärna en kommentar :)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s