Två enkla lunchalternativ

DSC03056Ibland får man till att hitta på nya vardagsfavoriter att snabbt  och enkelt laga ihop. När det är sommar kanske man vill vara ute i solen istället för att stå i köket. Då passar det ju bra med mat som går att frysa in i portioner för veckans jobbdagar.

Jag gjorde en zucchinilasagne som lagas utan bechamelsås och en sats rostade grönsaker.

Lasagnen är inget exakt recept, men jag gjorde såhär..

Zucchinilasagne

  • 2 zucchini
  • 500 g köttfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 burkar krossade tomater (kryddade om du vill göra det enkelt)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk basilika + 1 tsk oregano
  • 1 burk creme fraiche
  • riven ost
  • salt + peppar
  1. Skiva zucchinin, lägg dem i ett durkslag och salta. Låt stå en stund, skölj sedan och låt rinna av (hoppa över detta steget om du har ont om tid)
  2. Stek lök och köttfärs tills det är genomstekt. Häll på tomatkrosset + kryddor och tomatpuré och låt koka ihop 10 min eller så.
  3. Blanda creme fraiche med riven ost.
  4. Varva zucchini, köttfärs och creme fraiche. Toppa med creme fraiche och bre ut med en sked.
  5. Grädda i 225 grader varm ugn tills zucchinin är genomkoks. Sådär 30-45 min beroende på skivornas tjocklek.

Denna gratängen mår bäst av att stå till sig lite, men är såklart god nylagad. Servera med sallad :) Man kan ha 1 ägg som blandas i creme fraichen för att få till konsistensen lite bättre. Grundreceptet på lasagnen hittade jag här.

DSC03025En annan favorit hos oss är ugnsrostade grönsaker. Det kan man också göra mycket av på en gång..

Denna gången använde vi; sötpotatis, paprikor, zucchini och oliver. Zucchinin och oliverna lägger man in de sista 10-15 minutrarna eller så annars blir de lätt ”överkokta”.

Lägg de delade grönsakerna i en skål/bunke. Strö över 2 msk olivolja, 1/2 tsk spiskummin, salt, peppar, 1/2 tsk timjan och 1/2 tsk oregano. Blanda runt och lägg på en plåt med dubbla bakplåtspapper.

Sätt in i 225 grader varm ugn tills de är klara. Sådär 30 min.

Gott att ha till är linsbollar, ugnsbakad kyckling med örter och en tomatsås eller kanske kall sås på creme fraiche.

Annonser

2 thoughts on “Två enkla lunchalternativ

  1. underbarahem juli 20, 2016 / 7:27 f m

    Tack så väldigt mycket för receptet, måste testas. Alltid bra att ta till när solen skiner, det är ju inte så ofta… hihi
    Birgitta

    • Alexandra Ljungberg juli 20, 2016 / 9:52 f m

      Nä det är sant, men idag verkar den i alla fall skina här i Malmö :) hoppas det blir lika gott som de vi lagade :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s