Efterrätt med smak av kardemumma och vanilj

DSC02607Det här är ingen ris á la någonting och ingen risgrynspudding heller. På engelska skulle man väl kalla det rice pudding, så en efterrätt helt enkelt. För vem har sagt man bara kan laga saker med just risgryn i vid juletider :)DSC02619I princip så kan man säga man kokar en tjockare risgrynsgröt som man smaksätter, jag gjorde min vegansk, men det går att göra på vanlig mjölk också. Eller kokosmjölk om man kulle vilja. DSC02617Det går att göra osötad, vill man ha en sötare variant (vilket jag ärligt tror faller de flesta i smaken) så kan man ha i lite socker eller honung.

Jag tycker risgrynsgröt är supergott så detta var en höjdare för mig, denna desserten är dock mindre söt. Gillar man maffig cheesecake med koalsås, choklad och cookies kanske inte detta är desserten för dig. Men vill du ha något enklare och mindre sött, kanske efter grillad mat så tror jag detta kan passa bra. Rivet citronskal i kan nog också vara pricken över i:t.

Det går utmärkt att förbereda innan, men se till att kyla efterrätten för ris ska gärna inte stå framme i rumsvärme. DSC02621

Rispudding med smak av kardemumma och vanilj (rice pudding)

  • 3/4 dl risgryn
  • lite kokosolja eller smör
  • 2 dl vatten
  • 3 dl mandelmjölk, vanilg mjölk eller annat alternativ (som går att koka)
  • 5-6 kardemumma kärnor, mortlade
  • Några nypor vaniljpulver
  • Bär och rostad kokos för dekoration

Fräs riset i fettet en mindre kastrull tills det blir lite glansigt. Häll på vattnet och kardemumman (passa så vattnet inte stänker upp när du häller det i den varma kastrullen!) och rör tills det kokat ihop, tillsätt mjölken pö om pö tills det kokat in. Låt puttra på svag värme så som med risgrynsgröt, tills det är krämigt och riset genomkokt. Späd ev. med mer vatten. Vill man ha det extra krämigt så dra i lite grädde av någon sort istället för lite av mjölken.

Smaka av med 2 tsk socker eller 1 tsk honung om du vill.

Häll upp i mindre glas och låt svalna något innan du lägger på lite frysta och tinade, eller färska bär. Hallon passar väldigt bra till då de e lite syrliga.

Spara

Spara

Annonser

One thought on “Efterrätt med smak av kardemumma och vanilj

  1. Asta juni 7, 2016 / 11:41 e m

    Mamma brukade göra äppelris som hon kallade det. Kokte äpplen ihop med gröten på något sätt. Den brukade vi sedan äta kallt. Det var väldigt gott. Gillar också risgrynsgröt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s