Örtkryddad ugnskokt fisk med färskpotatisstopm

DSC02589Det känns väldigt lyxigt att ha färska örter på balkongen, i denna veckan har de fått vara med nästan varje dag i köket. Vi har en kruka med rosmarin, timjan och en lavendelplanta. En kruka med körsbärstomater (tror jag köpte frö till gula tomater) och så en kruka med pelargoner. Alla pelargoner vi hade inne såg så tunna och bladfattiga ut så de fick flytta ut nu över sommaren. Sen till hösten hoppas jag de väst till sig och så kan vi ta in dem igen. DSC02590Så örterna fick bli inspirationen till denna rätten. Ofta tycker jag det kan vara svårt att få till smaken på vit fisk. Den behöver liksom mycket kryddning för att bli bra. Denna varianten blir mjölk/ägg/glutenfri så passar ju om man ska bjuda någon som inte tål.

Jag använde frusen torsk, tips här är att se till att fisken är helt tinad innan du använder den. Lägg plastpaketet i en skål med ljummet vatten om du har bråttom med tiningen. Torka sen av filéerna med hushållspapper för att få bort överskottsväska så får du en mindre vattnig rätt.DSC02593Vi hade ingen aluminiumfolie hemma så det fick bli en sånhär stekpåse. De är för övrigt superbra! Det bästa med att laga mat i påse/folie är att formen man använder kommer hålla sig väldans ren så då blir det mycket mindre tid som går åt till disk ;)DSC02596Men nog om det, här kommer receptet..

Örtkryddad ugnskokt fisk

  • 1 paket frusen (och tinad) torsk
  • 2 tomater, skivade
  • 1/2 gul lök, skivad
  • 1 tsk olivolja
  • ca. 4-5 kvistar färska örter
  • salt + peppar

Varva fisk, tomater och lök på en större bit folie eller i en ugnspåse. Lägg örterna emellan och strö över salt, peppar och olivolja. Sätt in i 200 grader varm ugn tills fisken är genomkokt. Den ska dela sig fint när man känner på den, kolla efter 15 min, troligtvis tar det runt 20 min för fisken att bli klar.

Färskpotatisstomp 

  • Färskpotatis
  • Hackad färsk persilja (eller fryst)
  • Olivolja
  • Salt + peppar

Koka potatisen, häll olivolja, salt och peppar över. Jag hade ca. 1,5 tsk olivolja för 3 portioner potatis. Mosa ihop lätt med en potatisstöt. Det ska vara större bitar kvar. Rör i hackad persilja och smaka av om det behövs mer salt eller peppar.

Detta blir en relativt hälsosam och snabblagad rätt, fisken kan man också laga på grillen om man skulle vilja :)

Annonser

3 thoughts on “Örtkryddad ugnskokt fisk med färskpotatisstopm

  1. Asta juni 6, 2016 / 7:24 e m

    Åh det är ljuvligt med egna örter. Har ett örtland ute i trädgården och brukar ha lite i krukor också på sommaren. Har salvia så att jag skulle kunna sälja. Salvia verkar trivas här i Sverige, blir stora buskar.

    • Alexandra Ljungberg juni 6, 2016 / 7:31 e m

      Å salvia tror jag är på frammarsch, det känns som en krydda som det inte pratas så mycket om annars. Tycker den passar super i vegetariska rätter (precis om lagerblad) för det ger liksom en matig smak. Hade salvia i en vegetarisk sheperd’s pie för ett tag sedan, blev så gott! Har du kanske nåt tips på vad som passar till salvian? :)

  2. Asta juni 6, 2016 / 7:57 e m

    Det är väldigt gott att ta en rejäl bunt med blad, sedan långsamt steka dem i smör så att de blir knapriga. Gäller att inte ha för hög värme, lite salt och peppar mot slutet. Sedan blanda det med nykokt pasta och parmesanost. Jättegott och väldigt enkelt. Har inte testat med olja, men det kanske blir lika gott det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s