Filodegsrullar med linser, pesto och spenat

DSC02279Ibland tycker jag det kan vara lite klurigt att få till mat som går bra att frysa, sånt som man kan göra mycket av och sen ta fram till lunchlådor. Wrapsen med sötpotatis vi gjorde häromdagen är toppen för det, precis som de här rullarna :) Grundreceptet hittade jag i boken Ännu mera vego! men jag bytte ut fyllningen till saker vi hade hemma. Detta blir lite som burek kan man nog säga. DSC02287Degen köper man färdig och så penslas den med ägg uppvispat med yoghurt, innan fyllningen läggs på och allt rullas ihop. DSC02301Efter de varit i ugnen blir de såhär, krispiga på ytan och med god fyllning i mitten.. De funkar fint för picknick med förresten och så är de vegetariskt. Förslag på fyllning: Men vill man så by ut denna fyllningen mot stekt köttfärs med tacokrydda, färdigkokt ris, riven ost och lite salsa. Sen är det bara att rulla ihop och grädda i ugnen som beskrivet här nedanför. Jag kan tänka det blir väldigt gott med fetaost, linser, lite vitlök, och morot eller sötpotatis om man gillar det. DSC02294Erik gjorde en väldigt god vitlöksdressing till (blanda creme fraiche, svartpeppar, salt och pressad vitlök) det kan hända han hade någon hemlig ingrediens i eftersom den blev så god. Men vilken vitlöksdressing som helst passar till skulle jag säga, eller pesto för den delen. DSC02300Men till receptet. Här finns inga exakta mått men på ett ungefär..

Filodegsrullar med linser, pesto och spenat (10-12 stycken)

  • 1,5 dl kokta gröna linser
  • 1 liten rödlök hackad
  • 100g frusen bladspenat
  • 3 medelstora potatis, delad i mindre bitar och kokt
  • 3 msk färdig grön pesto
  • 1/2-1 dl riven ost
  • 1 ägg
  • 1 dl naturell yoghurt (jag använde 0,5%)
  • sesamfrö, vallmofrö eller andra frö
  • salt + peppar
  • 1 paket filodeg

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ägget och yoghurten. Förbered en dressing till.

Fräs löken i lite smör, häll sedan i linser och spenat och låt fräsa några minuter, krydda med salt och peppar. Häll i en större skål, häll i potatisen, pesto och riven ost. Blanda ihop allt så potatisen finfördelas och peston blir jämnt fördelad.

Dela filodegs arken på mitten så det blir 2 avlånga smalare ark. De kan gå sönder i 1 miljard bitar, men det finns många i ett paket så det bör räcka. Bli inte orolig för arken går sönder, de är supertunna. Är de väldigt torra kan man lägga på en fuktad ren handduk.

Pensla ett ark med äggvispet, lägg på ett ark till, pensla igen. Lägg på fyllningen och rulla ihop. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggvispet och strö över lite frö innan de åker in i ugnen. Låt stå i ugnen ca 15 min eller tills de fått fin färg.

Servera med sallad och dressing.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s