Hemmagjorda geléhjärtan med riktiga hallon

DSC01062DSC01039Att göra egna geléhjärtan tycker jag kan vara lite lyxigt, extra lyxigt såhär till alla hjärtans dag som ju snart är :) Det är faktiskt inte svårt att göra dem, det kluriga ligger i att hålla sig från att äta upp dem under tiden de torkar.

DSC01043För utan färg eller tillsatta smakämnen blir de såhär röda och så smakar de hallon på riktigt.

Första gången lät jag dem inte stelna nog innan jag rullade dem i socker, då blir det mest gegga av allt när sockret smälter på geléhjärtanen. Så tipset är att låta dem stelna riktigt minst 1 dag i formarna och sen torka lite på ytan innan du rullar dem i socker.

Silikonformar är att rekommendera, men jag har testat att göra i hårda formar med typ isfack av hårdplast och formar i hårdplast för choklad. Det funkar lika bra!

Geléhjärtan med riktiga hallon

  • 180 g hallon, frysta
  • 10 gelatinblad (1 paket)
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 dl vit sirap
  • 1.5 dl vatten
  • 0.5 tsk citronsyra

Pensla formarna med lite matolja.

Koka upp hallonen och passera dem genom en sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål. Koka upp socker, sirap och vatten och låt koka kraftigt i en mindre gryta 5-6 min. Rör i citronsyran.

Häll sockerlagen i hallonpurén, rör samman och rör sedan i gelatinbladen (krama ur vattnet ur dem) tills allt löst sig.

Häll i formarna och låt stelna över natten eller 1 dag. Smeten stelnar ganska snabbt så ha formarna redo.

Dra ur dem ur formarna, man kan få ta en kniv för att få upp ett hörne så man kan få upp dem. Rulla dem i strösocker och låt dem torka i sådär 1-2 dagar.

Sockret blir först fuktigt, men när de torkar blir de vitt igen så som på geléhallon som man kan köpa. Låt dem torka på en plåt med bakplåtspapper över, eller på ett galler. (Lägger man dem i en plastburk under torktiden med slutet lock kommer de smälta om de inte torkat än)

Receptet hittade jag på Fridas bakblogg. Min nästa utmaning blir att göra den veganska :)

Annonser

3 thoughts on “Hemmagjorda geléhjärtan med riktiga hallon

  1. Carita Liljendahl februari 5, 2016 / 9:59 f m

    Underbart att det finns människor som har tålamodet och kunskapen då det gäller att baka. Jag tittar bara på bilderna och njuter! :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s