Gröna februari..

IMG_2212

..för en hälsosam och klimatsmart månad

Och första recepten kommer på måndag den 8/1 och de andra måndagarna i februari :) Så håll utkik!

Tillsammans med ett gäng härliga bloggare kommer jag tipsa om goda vegetariska recept för att inspirera fler att prova på, eller laga mer vegetarisk mat. Om du funderar på varför är det så bra att äta vegetarisk så har vi sammanfattat några av de viktigaste anledningarna nedan:

För hälsan

Vegetarisk mat har många hälsofördelar. Och nej, det är inte svårt att få i sig tillräckligt med protein, i alla fall så länge du är en glad motionär. Genom att ge grönsakerna mer utrymme när du lagar mat så ökar chansen att du kommer närmare de rekommenderade 500 g frukt och grönt per dag.

För ekonomin

Vegetarisk mat är billig, i alla fall så länge du håller dig ifrån dyra halvfabrikat och ”köttersättningsprodukter”. Välj rotfrukter, grova grönsaker, bönor och linser.

För nya smaker

Genom att bestämma dig för att äta mer vegetariskt kommer du hitta nya sätt att laga mat och du kan lägga till fler maträtter till din repertoar.

För miljön

Rotfrukter, grönsaker och baljväxter är klimatsmarta. Att producera kött kräver mer energi och ger upp till 100 gånger högre koldioxidutsläpp. Har vill jag dock flika in att man kan fundera kring vissa produkter som ofta används i den vegetariska/veganska kosten. T.ex. cashewnötter och mandel. Såhär växer cashewnötter, en frukt ger en nöt. För en mandel sägs det behövas 5 liter vatten. I vissa fall odlas sojabönor på mark där det innan växt regnskog. Det i sig är inte så bra för miljön, så tänk efter, handla efter säsong och köp gärna närproducerat. För mig känns det bättre att köpa svenska äpplen än just ekologiska från Argentina. Sen är jag medveten att alla ser olika på detta. Jag gillar inte att vara trångsynt utan tror att lite utav varje och i lagom mängd är det bästa :)

Slutsats

Vad du väljer att äta påverkar inta bara dig utan också världen runtikring. Att äta vegetariskt är en himla smart sak att göra om du vill äta mer klimatsmart och samtidigt lära dig något nytt.. och äta något gott som håller dig mätt och glad :)

Gröna februari-bloggarna kommer bjuda på varsitt vegetariskt recept de kommande fyra måndagarna. Här hittar du de som är med och sprider vegetarisk inspiration:

Nellie på Min vardagshälsa

Catrin på The veganista

Sylvia på Vibrant food stories

Tina på Grönt varje dag

Sandy på Sandy’s food n craft

Linda på Härliga Var Dag

Och så jag..

collageFör lite inspiration så delar jag de andra gröna recepten som kommit upp här i början på veckan.

The Veganista har gjort sötpotatisburgare med rostad vitlökscreme och avocado.

Vibrant food stories har gjort en grön och fin tabbouleh.

Grönt varje dag har gjort pasta Arrabiata. Tyckte den såg supergod ut :)

Sandy har gjort kikärtsburgare

Och Linda har gjort quinobollar med sallad

Annonser

6 thoughts on “Gröna februari..

  1. Cecilia Bergman januari 27, 2016 / 5:41 e m

    Låter som en toppenidé, det kommer jag att följa med intresse :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s