Så här kan man fika till Alla hjärtans dag

DSC00942Även fast alla hjärtans dag är något man väljer att inte fira så skadar det aldrig med små söta kakor, eller vad säger ni? Jag bakade dessa små rosa och söta kakorna i helgen. Sugar cookies med royal icing.

Jag fick tipset till kakdegen från en kollega och det blir verkligen fina och jämna kakor av den. Jag var och letade efter marängpulver i halva Malmö, men utan lycka. Så jag gjorde icingen av vanlig äggvita, men det går faktiskt bra. Jag resonerar såhär: kan man smaka på sockerkakssmet så kan man ha rå äggvita i icingen.

Jag använde ett recept på sugar cookies från bloggen Bakeat350. Receptet hittar ni här:

Vanilla-Almond Sugar Cookies

Ingredients:

  • 3 c unbleached, all-purpose flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1 c sugar (I use sugar that I’ve stored vanilla beans in)
  • 2 sticks (salted) butter, cold & cut into chunks
  • 1 egg
  • 3/4 tsp pure vanilla extract
  • 1/2 tsp pure almond extract

Instructions: Preheat oven to 175 degrees celsius. Combine the flour and baking powder, set aside.

Cream the sugar and butter. Add the egg and extracts and mix. Gradually add the flour mixture and beat just until combined, scraping down the bowl, especially the bottom.

The dough will be crumbly, so knead it together with your hands as you scoop it out of the bowl for rolling (video on University of Cookie). Roll on a floured surface to about 1/4″ to 3/8″ thick, and cut into shapes.

Place on parchment lined baking sheets (I recommend freezing the cut out shape on the baking sheet for 5 minutes before baking) and bake for 10-12 minutes.

Let sit a few minutes on the sheet, then transfer to a cooling rack..

Jag gjorde som ovan men, 1/2 sats. Uteslöt mandelextraxt och hade i 1 tsk vaniljsocker istället för vaniljextrakt. Jag fick ca. 25 kakor.

För icingen gjorde jag såhär:

Icing för cookies

  • 1 äggvita
  • 1 tsk citronsaft
  • Florsocker (ca 4 dl)

Vispa äggvitan och citronsaften lite. Vispa sedan i florsocker med elvisp pö om pö till en jämn konsistens. Den ska vara så tjock att man kan spritsa ut den utan att den rinner ut för mycket (se bild nedanför). Tillsätt ev. karamellfärg (eller ännu hellre geléfärg som inte påverkar konsistensen).

Gör inte icingen för långt i förväg för den stelnar snabbt. Sätt i så fall lock eller plast på skålen så klarar den sig.DSC00934Man spritsar först ut kanterna med en tunn tyll och låter det torka lite..

DSC00937Sen kan man bre på icingen med en spatel. Tillsätt lite mer vatten i den så blir den lättare att bre ut. DSC00949Nä ytan torkat kan man dekorera lite till. Jag gillar när det är enkelt så det blev bara lite dekor :)

Sen ska de torka några timmar (helst över natten). Men sen kan man äta dem..

Annonser

4 thoughts on “Så här kan man fika till Alla hjärtans dag

    • Alexandra Ljungberg januari 27, 2016 / 12:08 e m

      Ja de var supergoda, nu är alla slut ;) Bjöd på jobbet också, man blir glad av fina kakor :)

  1. tina januari 27, 2016 / 2:12 e m

    Hej!

    Vad roligt när man upptäcker nya bloggar!

    Håller med, jätte söta kakor :))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s