Släng inte maten!

IMG_2351Januari månad sägs ju vara sparmånaden, även om det inte skulle vara så så finns det aldrig någon anledning att slänga mat i onödan. Så tänkte dela med mig av lite tips som vi brukar använda oss av för att, ja.. ta tillvara på maten :)

Jag ger lite exempel på saker vi brukar få rester av och vad vi brukar göra av dem. Kanske det kan ge tips till någon..

  • När vi har 1 morot, 3 potatisar, 1 tomat och lite andra grönsaker som inte räcker till något. Släng in grönsakerna i ugnen och rosta dem på 200 grader tills de är mjuka. Koka upp buljong, mixa ner grönsakerna, koka upp och krydda av + tillsätt 1-2 msk grädde så har du en soppa.
  • 1 bit zucchini. Tärna den och frys för framtida gryta. Skiva den och använd på en pizza.
  • 1/3 burk bönor. Frys och använd i nästa gryta du ska laga.
  • 1/3 burk majs, gör som med bönorna frys för en gryta.
  • 1/2 burk krossade tomater. Frys dem med i en plastpåse. Den använder du också i grytan.
  • 2 champinjoner. Frys dem också, i klyftor eller i skivor. För pizzan, grytan, pajen eller gratängen.
  • 1 paprika, rödlök eller kanske en bit broccoli. Frys dem i delar i en burk. För nästa gryta eller för en pizza.
  • Riv ost som du har över och frys, istället för att köpa riven ost.
  • Om du har lite rester över t.ex. 1 bit pizza, 5 dumplings, lite sallad och kanske en bit baguette. Kör en rest-tapas :)
  • Överblivet ris eller pasta, gör en gratäng av det. För pasta kör du en tomatsås, blandar i lite grönsaker eller kanske köttfärs. Lägger i lager och sätter in i ugnen på 200 grader tills det är klart. Risgratäng kan man göra på ris, bönor, majs, och andra grönsaker. Gör en äggstanning och häll över. Strö lite riven ost över och sätt in i ugnen.
  • 1/2 paket naturell philadelphia-ost. Mixa samman med färska örter och vitlök, smaka av med salt och peppar. Då får du en sås. Går också att använda som creme fraiche i snabba såser. T.ex. stek upp kyckling i bitar, häll på lite vatten, lite buljong, krydda av och rör i cream cheese. Puttra 2 min så är det klart.
  • Mjölk, gör pannkakor, ugnspannkaka eller bullar.
  • Grillad kyckling, gör pytt i panna, eller paj. I paj och pyttipanna kan man också använda det mesta.

Vad har du för tips på att ta tillvara maten?

Gratängen på bilden hittar du recept till här.

Annonser

5 thoughts on “Släng inte maten!

  1. hallbarahandlingar januari 15, 2016 / 12:36 e m

    Härliga och smarta tips!

    Det händer ju också att frukt börjar bli övermogen. Då är en fruktsallad, mjuk kaka eller smoothie några tips. Det går också fint att frysa in frukt i mindre bitar, för att sedan använda fryst i smoothie eller tinad i frukostfilen eller på gröten längre fram. Om man stoppar rejält mogna bananer i smoothie blir den naturligt söt dessutom!

    • Alexandra Ljungberg januari 15, 2016 / 12:40 e m

      Å ja just det, det är ju smart! Smoothie är toppen. Jag gillar att ha ingefära i, den kan man ju förresten också riva och frysa in ;)

  2. Elisabet januari 15, 2016 / 6:42 e m

    Soppa! Blandade grönsaker, kanske en vissen morot, ett par broccolistjälkar, en ensam lök, en potatis som börjat skrumpna, skärs i bitar, kokas mjuka i buljong och mixas. Serveras med sista skvätten crème fraîche, lite överbliven fetaost eller lite korvrester.

  3. ewa28 januari 15, 2016 / 8:03 e m

    Finns en fb sida i Mlamö där man kan skänka bort mat man inte vill ha 😊 både lagad och olagad. Bra tanke tycker jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s