En hembakad panettone

 

 

DSC00107Jodå, idag bakade vi panettone. Ett Italienskt fikabröd som vanligtvis bakas kring jul och nyår. Det sägs komma ifrån Milano och den lite mer gulaktiga färgen på degen kommer ifrån äggen.

Det är som en blandning mellan kaka och bröd/bulle och innehåller torkad frukt. Egentligen ska den göras på typ surdeg och jäsa i en herrans massa dagar, detta är en lite snabbare variant.

Till denna degen passar det bra att använda en form som är mellan 12-15 cm i diameter. Mina är lite mindre. Kan tänka det funkar med suffléformar som också har raka kanter. DSC00090Receptet hittade jag på bloggen Brown eyed baker. 

Panettone

  • 2 dl russin
  • 2 msk ljus rom
  • 2 msk kokande vatten
  • 0,25 tsk äkta vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1,75 dl strösocker
  • 8,75 dl vetemjöl special
  • ca. 6 g jäst (jag tog lite mindre än 1/8 paket)
  • 3 ägg
  • 1,5 dl ljummet vatten
  • 1 tsk honung
  • rivet skal från 1/2 apelsin (tvätta apelsinen noga innan)
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 msk smör, smält
  1. Dag 1 morgon. Blanda ihop russin och rom + vatten. Låt stå ca. 8 h.
  2. Dag 1 kväll: Blanda de torra ingredienserna för sig och de övriga för sig. Dock inte smöret. Blanda i degblandare. Häll sedan i det rumsvarma smöret lite i taget tills allt är blandat. Kör degblandaren i ca. 8 min, till en elastisk deg. Tillsätt ev. lite mer mjöl om det behövs. Degen ska vara rejält kladdig, men inte rinnig. Rör i det smälta smöret och russinen för hand med en träsked eller liknande. Häll av vätskan från russinen innan.  Låt ligga i bunken. Täck över med plastfolie och en kökshandduk. Låt jäsa 12-15 timmar.
  3. Dag 2 morgon. Häll ut degen på mjölat bakbord. Strö lite mjöl över, dra ut till en fyrkant och vik sedan kanterna in mot mitten så en boll bildas. Lägg i en form klädd med bakplåtspapper som på bilden nedanför. Kläm en bit mellan ringen och botten, sen sätter du en kant av papper runt. Man kan häfta med häftpistol och smörja formen innan så håller sig pappret på plats. Låt jäsa 3-5h. Degen ska vara uppjäst och spänstig (se bilden nedanför).
  4. Sätt ugnen på 200 grader, när den är varm sätter du in panettonen och bakar till en innertemperatur på sådär 96 grader. Den kommer bli mörk på ytan, blir den mörk väldans snabbt så lägg på en bit folie. Mina stod inne ca. 1h.
  5. När de kommer ur ugnen hänger du den uppochner i grillpinnar som på bilden nedan. Låt svalna och förvara sen i platspåse. Ska den inte ätas direkt tycker jag det är bäst att frysa så snabbt den kallnat. Men det är en smaksak.

DSC00102DSC00111DSC00118Vi hade bara russin hemma, men egentligen tror jag det ska vara en massa annan torkad frukt i också. Toppen kan också garneras med hackad mandel och pärlsocker innan den får gå in i ugnen. Googla på panettone så får du se :)

Vi åt varsin bit till kaffet, och det var jättegott. Brödet blir lite segaktigt och saftigt och får fin smak av apelsinen. Jag kan tro detta är någon man gillar eller så gör man det inte, men provar man inte så får man inte veta. Kan dock säga det är stor skillnad på hembakad och köpe. Hembakad vinner :)

Annonser

2 thoughts on “En hembakad panettone

  1. Charlie CS- Kulturtanten som älskar julen! januari 3, 2016 / 1:56 e m

    Hej!
    Jag letar lite nya bloggar att följa och wordpress tipsa om din blogg så det ska bli spännande och se vad du bjuder på.
    Älskar mönstret på servetten. Har funderat flera gånger om jag skulle köpa en bricka på lagerhaus med det mönstret.
    Ha en fin dag!
    Gott nytt blogg år!

    • Alexandra Ljungberg januari 3, 2016 / 5:31 e m

      Å va roligt, jag får bara förslag på bloggar från usa, kanske jag måste ändra någon inställning ;) De kanske har rea på brickan nu om du har tur :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s