Med lingon och citron

IMG_5701Idag blir det en repris på de här småkakorna som jag tycker passar extra bra på hösten. Trots att både lingon och citron är surt blir det inga sura saker, istället blir det söta små kakor. Receptet är egenkomponerat och receptet hittar du här nedanför. Degen går lätt att kavla och kakorna är mycket enklare att göra än vad det kan se ut. Jag köpte faktiskt en ny hjärtformad ”pepparkaksform” för just de här kakorna. Inte för att vi alla redan har några, utan för att de vi hade visade sig vara i form av katter, får, grisar och krabbor ha ha!

I detta fallet kan det vara en god idé att köpa en ekologisk citron då man ska använda citronskalet. Jag använde rårörd lingonsylt för det var det vi hade hemma. IMG_5704

Hjärtan med lingon och citron

  • 100 g smör/margarin
  • 1/2 dl socker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • lingonsylt
  • rivet skal av en citron, helst ekologisk
  • florsocker, till glasyren
  • lite mjölk, till glasyren

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker till degen lite poröst, tillsätt ägget, 1 tsk citronskal och mjöl. Blanda snabbt ihop till en deg. Kyl degen en liten stund och kavla sedan ut den tunt (ca. 2-3 mm) på bakunderlägg. Se till att mjöla ordentligt så att degen inte fastnar, ungefär som med pepparkaksdeg. Ta sedan ut kakor med mått och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, grädda i ca 8 min eller tills de får fin färg.

Låt dem kallna och gör under tiden glasyren. När det kommer till florsocker och glasyrer får man höfta lite för att få lagom konsistens, så jag skriver inga exakta mått. Ta ungefär 2 dl florsocker och späd med mjölk till en kletig smet. Tillsätt sedan 2 tsk lingon och justera med mer florsocker tills det blir tjockt nog att kunna bre på kakorna. Använd en tesked och bred ut glasyren, lägg på lite rivet citronskal över glasyren innan den torkar.

IMG_5690Jag tänkte dela med mig av ett väldigt bra tips när det kommer till citrusfrukter. I måna recept ska det vara lite citronskal, limesaft eller hur det nu kan vara. Det är lite onödigt att slänga en hel lime, de kan lätt bli liggande i kylen tills de slängs. Så gör så att du river skalet på hela limen och pressar saften med. Sen häller du det som blir över i små burkar (en burk för rivet skal en för saften) och fryser in, då har du citronsaft nästa gång det behövs. Till exempel för någon gryta eller röra eller kanske i en mjuk kaka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s