Kikärtsgryta med rostad paprika och aprikoser

IMG_2126Här har ni en supergod gryta som passar både till pasta och ris. Det där med frukt i mat är oftast ingen höjdare, men här är minsann aprikoserna pricken över i:t.

Att rosta paprikan är ju inget måst-måste, men (ett stort men) det gör gigantisk skillnad. Paprikan får en lite sötare smak. Det gör att tomatsåsen som annars lätt kan smaka lite syrligt helt enkelt blir lite sötare. De ska bli svarta på ovansidan, till och med lite svartare än vad de är på bilden, då åker skalet av lättare. 2015-08-12Här har ni receptet på grytan..

Kikärtsgryta med rostad paprika och aprikoser

  • 1 burk krossade tomater (gärna finkrossade)
  • 1 hackad gul lök
  • 1 stor gul paprika (eller 2 små)
  • 1 näve körsbärstomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 torkade aprikoser, strimlade
  • 1 buljongtärning
  • paprikapulver (jag hade den starka sorten)
  • salt och peppar
  • hackad färsk basilika (eller torkad)
  • 1 burk kikäter, avrunna och sköljda

Börja med att rosta paprikan. Sätt ugnen på 250 grader och grill. Lägg paprikahalvorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem stå inne tills ovansidan blir lite svart. Låt dem kalla några minuter och lägg dem sen i en plastpåse. När de svalnat lite till kan man lätt ta bort skalet med händerna och en liten kniv. Strimla upp dem och lägg åt sidan.

Fräs löken i lite olja, häll sedan på tomaterna och tomatpurén, buljongtärningen och aprikoserna. Låt puttra ihop sådär 5 min. Krydda med paprikapulver, salt och peppar efter smak. Rör i kikärtor och paprikan och låt koka upp. Rör till sist i basilikan, om du använder färsk så hacka den lite grovt. (Jag hade också lite champinjoner i som åkte i grytan samtidigt som kikärterna). Servera med till exempel pasta och riv över lite ost och strö över lite svartpeppar vid servering. IMG_2129Jag hittade grundreceptet på kungmarkatta.se men ändrade om ganska så mycket.

PS. att köpa goda burktomater gör himla stor skillnad, körsbärstomater på burk eller krossade tomater från Mutti tycker jag är godast. Vill man spara pengar så får du ju annars en attans billig lunch om du köper de billiga märkena. Denna satsen gryta ger minst stora portioner.

Annonser

3 thoughts on “Kikärtsgryta med rostad paprika och aprikoser

  1. Carita Liljendahl augusti 24, 2015 / 6:02 e m

    Är inte någon vän av pasta, men rostad paprika är gott och andra rotsaker + grönsaker som fått vara i ugnen likaså.

    • Alexandra Bengtsson augusti 26, 2015 / 11:21 f m

      Ja visst är det gott med rostade grönsaker/rotfrukter. Man kan ha mycket till, lax är en höjdare :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s