Bönfyllda filorullar

IMG_2032Filodeg är toppen om man vill göra rullar av denna typen, gillar du inte fetaost så ta mozarella. Jag tycker nog mozarella är godare, men det är ju en smaksak. Det är nog den där syrliga smaken i fetaosten jag inte gillar. Men mozarella är ju urgott.

Just filodeg är jätte tunna ark av deg som är gjort på i princip mjöl och vatten och de använd mycket i matlagning ifrån Balkan och Mellanöstern. Filodeg kan ge en ett mindre nervsammanbrott, när man öppnar rullen finns nämligen chansen att de översta arken ska vara totalt söndersmulade, att flera andra ska gå sönder och att det ska bli allmän panik. Eller att det ska komma nån fukt på som gör att det blir en mindre degklump. Men det är bara att ta det lugnt för det finns sjukt många ark i ett paket, så det finns fler chanser. Arken käns lite som väldigt tunt papper. Jag gillar den färska framför den som finns i frysdisken.

IMG_2036Dessa rullarna blir ännu godare om man penslar arket med olja och sen lägger ett ark deg på till innan man lägger på fyllningen, men man kan göra som man tycker. Det kommer också antagligen bli filodeg över, av dem kan du göra paj. Här är ett recept ifrån Ica där man använder filodeg, om du vill ha lite inspiration.

Bönfyllda filorullar

 • Filodeg, en rulle
 • 1 burk blandade bönor
 • 1/2 röd lök
 • 2 morötter, grovt rivna
 • 1/2 röd chili, hackad
 • 1 msk tomatpuré
 • 1/2 dl vatten
 • 1/2 paket fetaost, smulad i mindre bitar
 • Färsk basilika, hackad
 • 1/2 dl pumpakärnor, grovt hackade
 • 1 ägg att pensla med

Fräs lök, chili och morötter i lite olja tills löken blivit mjuk. Häll över bönorna och tomatpuré + vatten. Låt koka ihop, det ska vara tjockt, men tillsätt mer vatten om det behövs. Stäng av plattan och rör i basilika efter smak, fetaost och hälften av pumpakärnorna. Salta om det behövs. Själva fyllningen ska ha mycket smak för degen smakar inget.

Veckla ut filodegsrullen och lägg lite fyllning i ena kortsidan på ett ark, vik in kanterna och rulla ihop till en rulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg, strö över pumpakärnor. Sätt in i 200 grader varm ugn tills de är lite bruna på toppen. Servera med sallad och någon dressing.

Jag hittade receptet som vi utgick ifrån här på Kung Markatta, men vi kryddade på ganska så mycket mer än vad som stod i receptet. Jag kan tänka det också kan vara väldigt gott att ha i färska champinjoner som får steka med löken och morötterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s