Yoghurt + persika + jordgubbar = glass

IMG_1734Glassar av yoghurt funkar det, japp det gör det. Härom veckan såg jag ett inlägg på Jamie Olivers sida om yoghurtglassar och blev lite sugen på att testa. Jag rekommenderar typ turkisk yoghurt med lite högre fetthalt, ”vanlig” yoghurt med typ 0,5% fett blir lätt väldigt isigt.

När man gör glass typ som dessa ”isglassvarianterna” kan det lätt bli som en enda stor stenhård iskristall, inte så roligt. Men man kan lura kristallerna lite med fett som i yoghurten och socker. Det heter inte glass för intet. Jag såg en bild där man frusit gröna ärter i vatten och kallade det för glass. Det finns ju olika nivåer om man säger så ;)

IMG_1700I alla fall, gör du isglassar av typ puréad frukt, juice eller liknande så ha i sockerlag. Ta lika delar socker och vatten och låt det koka upp och svalna. Tillsätt sedan till fruktpurén. Det kalla tar bort en del av sötman så man behöver lite mer sötma än vad man kan tro.

IMG_1705Till detta receptet, jag hade platt persika i som är vit i fruktköttet, vanlig persika kan nog ge en gulare färg som ju blir fint.   

Glassar med persika, jordgubbar och yoghurt

  • 1 liten burk turkisk yoghurt (10%) (lika stor som en liten creme fraiche-burk)
  • 1 persika
  • Några jordgubbar
  • 1 tsk honung (eller efter smak)
  • Lite vaniljsocker

Börja med att ta bort skalet från persikan. Doppa den i skållhett vatten i 30 sekunder, håll den sedan i iskallt vatten, då lossnar skalet lätt. Skär bort fruktköttet. Mixa med yoghurten, honungen och vaniljsockret. Smaka av om du vill ha sötare.

IMG_1707Lägg jordgubbar i formarna och häll smeten över. Frys i några timmar. Ta fram 10-15 min innan de ska ätas.

Det funkar med mindre glas och sugrör om man inte har formar och glasspinnar. Dessa formarna kommer från Panduro och pinnarna kom med när man köpte. De går även att ha i ugnen och baka i.

Andra tips på vad man kan ha i är; mixa i banan och ha i hela blåbär, mixade körsbär och hackad choklad, mixad mango och hallon, eller kanske persika och kiwi,eller vad man nu kan tänkas ha hemma i kylen eller ute i trädgårdslandet. Yoghurt kan också ersättas med kokosmjölk/grädde.

Annonser

11 thoughts on “Yoghurt + persika + jordgubbar = glass

  1. Carita Liljendahl juli 12, 2015 / 8:36 e m

    Men så fint det blev!
    Och det där med hackad choklad låter som det bästa!

    • Alexandra Bengtsson juli 12, 2015 / 8:42 e m

      Å jag håller med, för 100 år sedan var jag i Italien med familjen. Där åt vi körsbärsglass med choklad i, det har varit min favorit sedan dess :) Formarna var relativt dyra, men de var de och värda.

  2. ewa28 juli 12, 2015 / 10:14 e m

    Detta får testas 😊

  3. ewa28 juli 12, 2015 / 10:15 e m

    Har sett de som använder gamla små yoghurtpaket – återvinning 😄

    • Alexandra Bengtsson juli 12, 2015 / 10:41 e m

      Smart! :) tänkte testa nästa gång att frysa separat i en bunke först och röra några gånger emellanåt. Och sen frysa i formarna, det blir lite isigt i dessa, men inte mycket i jämförelse med att bara frysa typ saft :)

      • ewa28 juli 12, 2015 / 10:42 e m

        Tack för tipset 😊 allt bra annars?

      • Alexandra Bengtsson juli 12, 2015 / 10:44 e m

        Japp bara fint :) har varit supertrött ett par månader men nu har det vänt 😊 så skönt med sommar också 😄 hur har du det?

      • ewa28 juli 12, 2015 / 10:45 e m

        Bra 😊 sommarlov. Skönt att bara vara ett tag (även om man hittar på saker).

  4. soderskogen juli 13, 2015 / 8:17 f m

    Å, måste nog till Panduro nästa gång jag är i stan! Älskar min glassmaskin orimligt högt, men såna här fina pinnglassar har jag aldrig gjort.

    • Alexandra Bengtsson juli 13, 2015 / 9:19 f m

      Roligt :) dessa va galet lätta att använda, bara att vända ut :)

  5. sockervisp juli 14, 2015 / 3:31 e m

    Det blev ju riktigt fint! Ser gott ut ☺

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s