Vad skriver du på pajen?

IMG_1560Rosor och galler i all ära, men ibland är det roligt att göra något annorlunda. Av degen som blir över kan man skriva något på pajen. Kavla ut degen och skär ut bokstäver med en kniv. Min fantasi var kanske inte på topp, men pajen blev jättegod. Jag använder alltid samma recept och det har nog faktiskt aldrig misslyckats. pajskalet blir inte soggigt utan lagom krispigt och så är det lätt att göra. Plus för att det innehåller mindre smör än vanliga pajdegar.

IMG_1562Till pajen hade vi en sallad av tomater och hemodlad ruccola. Ruccolan har grott i en kruka på fönsterbrädan, det går utmärkt att odla inomhus. Vi hade sojafärs i vår paj, men också zucchini, tomat och lite chili..och så lite broccoli..och några oliver. Man får ta vad man har hemma ;)

Enkel paj

  • 75 g smör eller margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk (valfri sort)
  • 1/4 tsk bakpulver

Fyllning

  • 2 ägg
  • 1,5 dl mjölk (valfri sort)
  • 1/2 dl riven ost
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar + krydda som t.ex. basilika, hackad chili, eller oregano.
  • Grönsaker, lök, skinka, kyckling, lax eller vad du vill ha i pajen.

Sätt ugnen på 200 grader. Pajdegen gör du genom att finfördela smöret i mjölet, t.ex.med degkrokarna på elvispen eller med händerna. Tillsätt sedan mjölken och knåda snabbt ut till en deg. Tryck ut i en form, eller kavla ut degen och klä formen. Degen räcker till en normalstor pajform (vit, rund form med veckad kant).

Förgrädda pajskalet 10 min. Gör under tiden fyllningen, blanda ihop ägg mjölk, samt, peppar, riven ost och ev. annan krydda i en skål. Fräs lök och grönsaker som ska vara i pajen lätt, samma sak gäller om du ska ha i skinka. Använder du lax eller kyckling rekommenderar jag att den redan är genomstekt när du lägger den i pajen. Ta ut pajformen ur ugnen, lägg i fyllningen och häll över äggstanningen. Grädda tills ovansidan är gyllenbrun och äggstanningen stelnat, prova med en kniv eller sked. Servera med en fräsch sallad och kanske dressing till.

Annonser

One thought on “Vad skriver du på pajen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s