En snabb vegetarisk gratäng, med kidneybönor och majs

IMG_0566Ibland vill man fixa ihop någon lätt mat, då är det faktiskt ganska smidigt att göra något som sköter sig ganska bra själv i ugnen. Jag testade att göra denna gratängen på ris och kidneybönor..och majs och lite annat. Man kan i princip lägga i lite vad man känner för. Jag kan tänka det passar med t.ex. champinjoner, paprika eller zucchini.

Receptet är ungefärligt..

Risgratäng med kidneybönor och majs

  • Råris för 3 personer (koka tills det är nästan klart)
  • 1 burk kidneybönor
  • 1/2 burk majs (som på bilden) eller 1 liten burk
  • 1/2 hackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 näve färsk spenat eller grönkål
  • lite hackad röd chili (eller sambal oelek)
  • riven ost.

Koka riset tills det nästan är klart. Fräs lök i en stekpanna med lite olja, tillsätt vitlök och grönkål/alt spenat och fräs ihop. Tillsätt sedan tomatkrosset, tomatpuré och chili. Låt koka ihop lite och smaksätt ev. med lite buljong. Stäng av plattan och rör i riset, majsen och kidneybönorna. Häll ut i en smord ugnsform…då ska det se ut ungefär så här :)

IMG_0575Häll på lite kokande vatten så att det blir lite såsigt. Täck sedan med folie och sätt in i ugnen tills riset är helt genomkokt, ungefär 30-45 minuter. Strö över riven ost och gratinera några minuter. Då ska det se ut ungefär såhär..

IMG_0577Riset kokar liksom klart i ugnen. Det är möjligt att hälla i okokt ris, men då behövs mer vatten  formen och så får gratängen stå längre i ugnen.

Ha lite creme fraiche och sallad till.. och kanske ketchup om man gillar det ;)

Annonser

One thought on “En snabb vegetarisk gratäng, med kidneybönor och majs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s