Allahjärtansdag-kakor

IMG_0421

Vi brukar inte fira eller ge presenter eller så, men en fin kaka passar väl eller vad säger ni? Jag gjorde sugar cookies och dekorerade med ”royal icing”. Det är lite som en tjockare glasyr som lägger sig snyggt på kakan. Det var faktiskt första gången jag testade att göra på detta sättet. Det var riktigt kul kan jag säga :) Vill du ha mer inspiration så klicka dig in på Pinterest,där finns hur mycket som helst att titta på.

Man gör först som en kant med tjockare glasyr, sedan tar man en tunnare variant och fyller med. Jag gjorde ganska breda kanter på själva kakan för glasyren blir ganska tjock, men att fylla ända ut på kanterna blir riktigt snyggt det med.

Hjärtmönstret gör du genom att spritsa ut en liten plupp med färgad glasyr och sedan dra en tandpetare rakt igenom. Det glittriga får du genom att lägga strösocker i en påse, droppa i lite karamellfärg, skaka runt, låt torka lite.

IMG_0416

Receptet är faktiskt inte svårt så här kommer det..

Sugar cookies

250 g mjöl
150 g smör eller margarin
120 g socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker

Vispa smöret lite krämigt, tillsätt sockret + vaniljsocker och vispa tills det blir ljusare och lite fluffigt. Vispa i ägget. Sikta i mjölet och byt till degkrokar på elvispen. Arbeta ihop till en deg och ställ i kylen.

Kavla sedan ut degen, tillsätt ev. lite mer mjöl. Stansa ut kakor och ställ de utstansade kakorna i kylen meda de i ugnen blir klara. Grädda på 160 grader tills kanterna knappt blir gyllenbruna, de ska vara bleka i färgen. Låt svalna på en bricka eller liknande. Jag fick 3 fulla plåtar med kakor.

2015-02-10

Royal icing

  • 1 äggvita
  • 1/2 paket florsocker
  • 1 citron

I många recept ska det vara äggvitepulver och sirap. Jag gjorde på vanlig äggvita och citronsaft.

Vispa en äggvita lätt i en skål tills den blir lite vit. Tillsätt sedan florsocker successivt tills det blir tjockt och krämigt, vispa in florsockret (jag tog ca 30% av ett paket florsocker). Ta hälften av denna glasyren och häll i en spritspåse med liten tyll alt. använd en plastspritspåse och klipp endast av en liten tipp på den.

Gör konturer på kakorna och låt torka. Resten av glasyren delar du upp i så många färger du vill ha, späd med citronsaft till lagom konsistens, bred ut med t.ex. en smörkniv av plast. Strö på ev. dekorationer och låt torka.

Snyggast blir det såklart om man har samma färg på konturerna som på glasyren som du brer på.

Annonser

3 thoughts on “Allahjärtansdag-kakor

  1. apotekares februari 11, 2015 / 9:44 e m

    Vilka fina kakor, och tack för tipset! Detta måste jag och dottern testa :-)

    • Alexandra Bengtsson februari 11, 2015 / 9:48 e m

      Å ja det får ni gör, det var riktigt roligt att göra dem :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s