Nu blir det hemgjord sylt

IMG_0299

Det där med att slänga mat är ju onödigt om man inte måste. Så nu har det varit syltkokning på gång. Jag håller på att tömma frysen så för ett par veckor sedan kokade jag äppelmos (äpplen går utmärkt att frysa in i klyftor) sen gjorde vi rabarberpaj. Nu blev det sylt av vinbären.

Är man som mig som gillar sura saker, jag har inget problem med att äta citron eller lime som det är, så är vinbärssylt ett utmärkt alternativ. Jag hade lite äpple i också för jag tror jag hörde någonstans någon gång att det ska vara bra.Sylten blir liksom lite ”tjockare” av det. Gillar man inte det sura kan man ta lite mer äpple i.

Receptet är enkelt. Tina bären och häll i lite vatten i botten på grytan, tillsätt tärnat äpple (fryst eller färskt). Här är det improvisation som gäller, men tar man förnuftet till fånga och slänger kontrollfreakstankarna i soporna tillsammans med vinbärskvistarna så går det bra. Låt koka upp och koka i sådär 5 min. Tillsätt socker (jag tog 1 dl vanligt socker och resten syltsocker tills det blev lagom sött) och koka upp. Häll på varma och rena burkar och sätt på locket direkt. Låt svalna och förvara sedan i kylen. Här kan man justera sockermängden lite själv, dock behövs sockret för att få sylten tjock och för att den ska hålla sig. Vill du ta mindre socker koka en liten sats som räcker i 1 vecka eller så, då håller det sig ändå.

IMG_0312

Vinbärssylt tycker jag passar riktigt bra på gröt kokad på havregryn eller rågflingor, men också på yoghurt eller i filmjölk. Hade i yoghurten nu på morgonen, mums!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s