Mandel-madeleines

IMG_9921Detta kan man nog ändå klassa som en julens kaka..även fast de passar året runt. Jag gjorde dessa med mandel och bakade dem i mandelmusselformar. Då blir det ju egentligen inte ”riktiga” madeleines, men tja.. nästan ;) De blir saftigta och är ett mellanting mellan mjuk kaka och småkaka kan man nog säga.

De blev faktiskt väldigt goda och höll sig bra i ett par dagar i lufttät burk. Detta kan man nog också säga är ett tips för att få användning för sina mandelmusselformar.

Mandel-madeleines 8 stycken

  • 50 g smör
  • 50 g vetemjöl
  • 15 g mandel
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 50 g strösocker
  • lite citronessens, eller rivet skal av citron

Sätt ugnen på 200 grader. Mal eller mixa mandeln fint. Smält smöret försiktigt under omrörning. Sikta vetemjöl och bakpulver i en skål. Vispa precis ihop ägg, smör och citronessens i en annan. Rör i äggblandningen i mjölet, häll i mandeln och blanda mycket försiktigt. Häll i smorda formar och baka av i ca. 5 min eller tills de blir gyllenbruna och lossnar lite i formarna.

Låt kallna något och lossa dem sedan försiktigt med en kniv.

IMG_9918-001Receptet kommer i grunden ifrån boken Den franske bagaren, Sébastien Boudet.

Annonser

One thought on “Mandel-madeleines

  1. Erika Marcusson november 23, 2014 / 6:53 e m

    Reblogga detta på Det Onda Goda… och kommenterade:
    MUMS!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s