Pastagratäng med grönkål

IMG_9689Just nu är min matlagningsambition och inspirtion väldigt låg! Tur vi fortfarande har pastagratäng kvar i frysen. Jag gjorde en form av denna gratängen som är vegetarisk och som du snabbt svänger ihop. Det passar bäst med färsk grönkål, men jag antar det funkar lika bra med färsk spenat, eller fryst grönkål om det är det du råkar ha hemma. Receptet är ungefärligt så du kan göra mer eller mindre, eller ta mer svamp alt. mer grönkål om du känner för det.

IMG_9686Pastagratäng med grönkål

  • 3 portioner pasta, kokt
  • 100g färsk grönkål (titta på bilden för att se ungefär hur mycket vi hade i), hackad i mindre bitar.
  • 6 champinjoner eller motsvarande mängd av annan svamp, t.ex. kantareller, skivade.
  • 2 dl tärnad zucchini
  • 1/2 gul lök, hackad
  • 1 liten klyfta vitlök, hackad
  • 4 dl bechamelsås 
  • 1 dl riven ost
  • Färska kryddor, t.ex. rosmarin, salvia eller timjan

Sätt ugnen på 225 grader. Stek vitlök och grönkål tills grönkålen är mjuk. Lägg åt sidan. Fräs lök och champinjoner, lägg i zucchinin och låt den fräsa med en stund också. Blanda i grönkålen och ställ stekpannan åt sidan. Gör bechamelsåsen och blanda i osten. Lägg sedan pasta, grönsaksfräs och sås i lager, ungefär som när man gör lasange. Jag gjorde 2 lager då vår form var väldigt låg. Uppe på toppen ska det vara sås. Strö ev. över lite hackade färska örter och sätt in i ugnen. Låt stå tills såsen kokat in i pastan och gratängen fått en lite gyllenbrun färg, sådär 15 min.

Receptet kommer i grunden ifrån boken Mera Vego.

Annonser

One thought on “Pastagratäng med grönkål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s