Lite småkakor

IMG_9554Att göra småkakor går på ett kick! Det är mycket enklare än att göra sockerkaka, för det är liksom mindre moment som kan gå fel. Det det med att man måste lägga degen i kylen i minst en timma eller två, tycker inte jag stämmer för vi gjorde våra kakor direkt. Så det så ;) Det som stämmer är väl däremot att det går lite lättare att skära degen om den är kall..Goda blir det i varje fall.

IMG_9557Småkakor (ungefär 30 styken mindre)

  • 150g mjöl (+ ev lite till)
  • 75g socker
  • 100g smör
  • 1 äggula

Blanda socker + mjöl och smula sedan i smöret. Använd degkrokar och elvisp om du vill. Blanda sedan i äggulan och forma till en deg. Tillsätt ev. lite mer mjöl om det behövs. (Gör du kakor med choklad så ta lite mindre mjöl och tillsätt 1,5 msk kakako istället). Forma till en rulle och kyl en stund. För syltkakor skär du rullen i skivor, sen gör du en grop med tummen och lägger i lite hallonsylt. För de med choklad skär du rullen i skivor, lägg kakorna på en plåt, pensla med lite äggvita och strö över pärlsocker.

Grädda i 200 grader varm ugn i ca 8 min eller tills de blir lite gyllenbruna. De blir bruna ifrån undersidan så kolla under kakorna om du är osäker. Låt svalna på plåten.

Annonser

3 thoughts on “Lite småkakor

  1. madtante oktober 16, 2014 / 1:51 f m

    Love thumbprint cookies (the jam-filled ones). Have to do all ground nut version, though (no flour anymore).

    • Alexandra Bengtsson oktober 16, 2014 / 6:52 f m

      Yes they’re the best ;) I think I’ve seen these kind of cookies, but made with almond (and hazelnut) flour as well

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s