Banankaka utan ägg

IMG_9374Våran kyl råkade få fnatt häromdagen och tyckte det var läge att sänka temperaturen. Det gjorde att vi fick ganska många svarta (halvfrusna) bananer. Nu ska man ju egentligen inte ha bananer i kylen, men det brukar gå ganska bra annars. Vi gjorde banankaka och bananmuffins på dem och jag testade att baka utan ägg. Måste säga det faktiskt blev riktigt bra, banankaka kan ibland bli lite för seg-kladdig eller hur man ska säga. Det kan vara gott det med, såklart..men inbland blir det lite för mycket kan jag tycka. IMG_9371Kakan blev faktiskt saftig utan att det var ägg i, bananen gjorde den mindre smulig och kanelsmaken blev också god. jag lånade ett recept ifrån bloggen Gaashud.se men ändrade liite. Det alltså helt förträffligt att baka en kaka utan ägg, om du nu inte tål ägg eller råkar ha slut på dem hemma.

Banankaka utan ägg

  • 50 gram margarin
  • 1 dl mjölk
  • 1 banan, väl mogen och mosad
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk kanel

Smält smöret och blanda med mjölken. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda samman med smör + banan och rör ihop till en smet. Se till att inte röra för mycket för då blir kakan lätt seg. Häll i mindre bröad form och grädda i 175 grader sådär 30 min eller till en sticka kommer ut torr. Vält ut och låt kallna helt innan du skär upp den.

14 reaktioner på ”Banankaka utan ägg

  1. miimz91 september 5, 2014 / 8:16 e m

    Den såg riktigt luftig och god ut – även utan äggen. :)

  2. margot september 6, 2014 / 8:58 f m

    mums!!det ska jag baka,har massor av bananer hemma som börjar bli lite mjuka (köpte på ica 4 kr påse jijijiijijijiji) det passar perfekt! kramizar

    • Alexandra Bengtsson september 6, 2014 / 2:01 e m

      Vilket bra pris på bananer! Hoppas din kaka blir god också :) Trevlig helg!

  3. Anneli oktober 8, 2015 / 3:55 e m

    Hej! Googlade fram ditt recept när jag ville baka banankaka idag, men upptäckte att vi inte hade ägg hemma. Tog två bananer i och lät den stå lite längre i ugnen. Blev kanongod! Tack för användbart recept!!

    • Alexandra Bengtsson oktober 8, 2015 / 4:06 e m

      Å vad roligt att höra 😄 det kan vara hemskt när fikasuget slår till och äggen är slut 😉

  4. Louise mars 5, 2016 / 4:59 e m

    Provade detta recept men la till hallon i med kardemumma istället för kanel. Blev himmelskt gott! Tack för ett bra recept. :)

    • Alexandra Ljungberg mars 6, 2016 / 12:55 e m

      Å va roligt, det får jag nästan testa själv. Har varit jättesugen på något med kardemumma i hela veckan :)

  5. Eva Klasmark september 17, 2017 / 4:23 e m

    Hej
    Tack för ett härligt recept!
    Jag bakade den med olja, vatten och pekannötter.
    Potatismjölet gjorde att jag tänkte på tidigare bakade tårtbottnar, då med ägg i smeten.
    Jag ska baka ut det här receptet i springform nästa gång och göra en tårta av den.
    Tänk äntligen ett sockerkaksrecept utan ägg som inte blir kladdig när den är klar.
    Stort tack från mig och sonen som är äggallergisk.
    Hälsningar
    Eva

    • Alexandra Ljungberg september 18, 2017 / 8:23 f m

      Å men vad roligt att höra! :) Nu blev jag jättesugen på att göra någon sorts tårta också. Kanske med chokladglasyr med pyttelite jordnötssmör i :D

  6. sc maj 19, 2018 / 6:56 e m

    gjorde denna idag! la till solrosfrön också. blev jättegott!! tack för att du delade med dig!

    • sc maj 19, 2018 / 6:58 e m

      hade varken potatismjöl eller mjölk heller. så jag hoppade över mjölet och använde sojamjölk i stället, funkade jättebra 🙂

Lämna ett svar till Alexandra Bengtsson Avbryt svar