Snabbt knäckebröd med frö

IMG_8582Ibland kanske man inte har all tid i världen och då finns det kanske inte tid till knådning och jäsning. Den här degen blandas bara ihop och kavlas ut, ingen jäst beshövs heller. Vill du så blanda i brödkryddor, typ anis eller fänkål för extra smak.

Vi hade lite jordgubbar i kylen som vi intr hunnit äta upp, de blev marmelad. Jag hade flädersaft i, istället för vatten och minskade något på sockret. Det blir verkligen en röd färg på sylten när man gör den själv.. och det smakar väldigt gott :)IMG_8585Receptet kommer här..

Knäckebröd med frö

  • 1/2 dl linfrö
  • 1/2 dl sesamfrö
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl fint rågmjöl
  • ca. 1 tsk salt
  • 2,5 dl vatten

Blanda först de torra ingredienserna, tillsätt sedan vattnet och forma en deg. Den blir lite kladdig, men använd mycket mjöl när du kavlar, använd förslagsvis bakplåtspapper att kavla på. Skär eller sporra sedan ut rutor. Grädda i 200 grader varm ugn i runt 10 min eller tills de är gyllenbruna. Det blir 2 plåtar. Lägg på plåten och låt stå i ugnen medan den svalnar så torkar de och blir lite extra knapriga.

Receptet kommer från början ifrån boken Smaker från Saltå Kvarn, men receptet är justerat.

Annonser

6 reaktioner på ”Snabbt knäckebröd med frö

  1. Suttecity juni 23, 2014 / 7:58 e m

    Jag kör Dukan-dieten och fick den Dukanvänliga knäcket och det blev farligt gott :) Får göra det då och då… man blir lätt manisk på att tugga. Det blir även glutenvänligt så kusinens gube kommer bli glad när vi ses när jag har mitt specialbröd med mig :)

    • Alexandra Bengtsson juni 23, 2014 / 9:30 e m

      Det låter fint! Knäckebröd är nästan alltid gott :) det är så himla bra när det är enkelt med ..

  2. miab72 juni 25, 2014 / 7:12 f m

    Reblogga detta på Mias Lilla Skafferi och kommenterade:
    Dessa knäckebröd ser härligt krispiga ut. Det ska jag testa en dag framöver :-)

  3. Linnea augusti 14, 2014 / 6:42 e m

    Kan jag ersätta fint rågmjöl med grovt rågmjöl? Förstår inte skillnaden :)

    • Alexandra Bengtsson augusti 14, 2014 / 6:54 e m

      Det går säkert utmärkt. Knäckebrödet kommer bara bli lite grövre. I grovt rågmjöl är det lite större bitar, fint ser mer ut som vetemjöl fast gråare :) Dela gärna hur det går, det vi gjorde blev jättegott :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s