Enkla rågkakor

IMG_7935Vet ni såna där rågkakor man kan köpa i affären, tror de kan heta rågkusar. Ungefär så smakar detta brödet, fast det är ingen sirap i och så är det gjort på rågmjöl, vatten, surdeg och lite salt.

Degen görs väldigt lös och sen får den stå att jäsa ganska länge. Man kavlar tunnt med ganska mycket mjöl och sen får brödet åka in i ugnen efter ännu lite jäsning. Det bästa är att degen annars sköter sig själv :) Brödet puffar upp sig i ugnen så man kan dela det med handen, ungefär som pitabröd. Dessa gjorde jag för ett tag sedan, men vi har fortfarande kvar lite i frysen. Surdegen står i kylen och borde bli matad, men jag hoppas den klarar sig några dagar till ;)

Rågkakor

  • 160g surdeg
  • 75g vatten
  • 90g rågmjöl
  • 75g vetemjöl
  • 5g salt

Blanda allt och låt den lösa degen jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur. Klicka ut hälften på mjölad yta, mjöla över och kavla ut till en rundel sådär 4-5 mm tjock. Det är kladdigt, men ta mycket mjöl. Om man kavlar på bakplåtspapper slipper man flytta rundlarna sen. Låt jäsa 1 timma. Nagga bröden med en gaffel. Baka i 250 grader varm ugn tills de rest sig något och fått lite färg, ca 15 min.

Receptet kommer ifrån början ifrån boken Bröd & Pizza av Martin Johansson.

En reaktion på ”Enkla rågkakor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s