Rabarberkaka med kardemumma

IMG_7995Vi hade rabarber i kylen, jag kan tänka det är fler runt om i Sverige som också har rabarber i kylen just nu..eller kanske snarare i trädgården. Jag bestämde mig för att använda en del av den till att göra en rabarberkaka och bjuda på till fika på jobbet. Så snabbt gick det och en kaka i långpanna blev det. Vi får se om den är god..kanske att det blev lite för mycket kardemumma, men smaken är väl delad ;)

IMG_7994Här är receptet som du snabbt och smidigt svänger ihop, vill du inte använda rabarber går det såklart med annan frukt eller bär. Fördelen med denna kakan tycker jag är att det inte behövs så mycket smör, liknande kakor kan innehålla 200g vilket känns lite mycket. Den blir saftig ändå.. kanske man inte säger långpanna? Men det är en större rektangulär form, du ser på bilden.IMG_7993Rabarberkaka i långpanna

  • 75g smör/margarin
  • 1,5 dl mjölk
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 3 dl socker (knappt)
  • 3 dl skivad rabarber + 1 msk vetemjöl + 1/2 dl florsocker (blanda runt)
  • Lite kardemumma
  • Lite flagad mandel

Smält smöret och låt det kallna något. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda smör och mjölk i äggsmeten, sikta sedan i mjölblandningen och rör tills allt precis blandats. Häll i en långpanna med bakplåtspapper. Jag viker upp 2 cm kanter på bakplåtspappret så det blir som en pappersform. Strö över  rabarber, flagad mandel och kardemumma. Grädda på 200 grader i ca. 15 min eller tills kakan är gyllenbrun.

Annonser

5 thoughts on “Rabarberkaka med kardemumma

  1. saralalloo maj 22, 2014 / 12:45 f m

    Allt med rabarber och kardemumma är gott!

    • Alexandra Bengtsson maj 23, 2014 / 8:35 f m

      Ja visst! Fick en mortel i höstas, det är verkligen skillnad på nymalen kardemumma och den man köper på påse..

    • Alexandra Bengtsson maj 23, 2014 / 8:34 f m

      Roligt, nu är det verkligen säsong :) Vad gör du helst med rabarber själv?

      • hallbarahandlingar maj 23, 2014 / 8:38 f m

        Rabarberns bästa tid är nu! Här blir det ofta kräm och olika pajer och mjuka kakor. Såg nyligen ett recept på rabarbercurd i Coops Mersmak som jag vill prova.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s