En ny vana – A New Habit

IMG_7918De senaste veckorna har söndagarna blivit bakdagar, en ny vana kan man säga. De har verkligen blivit bra fart på surdegen och vi bakar helt utan jäst, vilket är riktigt smidigt för det verkar som om när man väl behöver jäst så har man det inte hemma. Den nya utmaningen är däremot att bröden nu blir ganska bra och det känns liite för enkelt, kanske jag måste komma på något klurigare.

Brödet längst fram är ett grovt rågbröd, typ danskt rågbröd, med frö runt. Degen blandas bara ihop och får jäsa i 3 timmar, sen skrapar man ut den på fröer och lägger den i en form att jäsa 1 timma till. Sen är det bara att sätta in i ugnen.

Det andra brödet är i grunden en ”levain” (använde receptet till ett bröd med det namnet). Det är heller inte knådat, men jag hade i rågmjöl för att göra det lite ”grövre”. Det verkar nästan som om när man jäser bröd över 2 timmar så försvinner liksom det ”grova” och brödet blir ljusare eller hur man ska säga. Gott var det oavsett med riktigt stora bubblor i. Nu har vi frysen full med bröd :)

IMG_7916

During the last weeks, it seems like the Sundays have become baking days. The sourdough seems to be really good and we don’t even need yeast for making bread. That’s really convenient, because it seems like every time you need yeast, you don’t have any at home.  The new challenge, however, is that the bread I bake becomes quite tasty and it’s no longer a challenge to bake delicious bread at home. I think I need to come up with a new challenge.

The bread at the front is a rye bread with seeds around it. It’s a no knead bread, you just mixed all the ingredients and let it rest for about 3 hours. Then you scrape out the dough on a plate with seeds, put it in a bread form and then it’s just to bake it.

The second bread is basically a ”levain ”, this is also a no knead bread.  I added some rye flour to make it a little healthier, but it seems like it didn’t affect the result because it became really fluffy. Now we have the freezer full of bread :)

Annonser

6 thoughts on “En ny vana – A New Habit

  1. Hanna maj 6, 2014 / 4:19 e m

    Vill du dra med dig av recepten kanske? Jag gillar också att baka utan jäst och det är ju fantastiskt med beprövade recept. Båda bröden ser jättegoda ut!

  2. Suttecity maj 6, 2014 / 4:50 e m

    Ser väldigt gott ut och fina bröd blev det! Roligt med lite fler ”onkådade” recept. Syrran gör ett sedan många år som är hur gott som helst med sega go’a kanter :) Tar tid men värt att vänta på.

    • Alexandra Bengtsson maj 6, 2014 / 9:34 e m

      Ja kanterna blir verkligen goda :) Visst är det smidigt att slippa knåda..

  3. hallbarahandlingar maj 6, 2014 / 9:57 e m

    Fina bröd och inspirerande text! Hinner tyvärr inte baka så mycket just nu då jag är mitt i ett uppsatsarbete som ska spurtas i mål.

  4. sockernosen maj 7, 2014 / 10:43 f m

    Ser jättefina ut, blir sugen på att baka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s