En vårlig meny

IMG_7826Igår piffade vi till maten lite extra eftersom det trots allt var påskafton. Till förrätt blev det morötter i hummus, söta eller hur? ;)

IMG_7821

Morötter i hummus

Jag gjorde först hummusen (som är jorden) på 1/2 burk kikärter, 1 liten klyfta vitlök, lite olivolja, 1/4 tsk malen spiskummin + salt och peppar. Mixa alltihopa och späd med vatten till lagom konsistens. Jag tycker konsistensen ska vara som guacamole om det säger något. Det ska egentligen vara några matskedar citronjuice i, men det råkade jag glömma. Sen är det morotsstavar, gör ett litet hål i toppen med en tandpetare eller ”potatissticka” och tryck i en bit persilja.

IMG_7819

Till huvudrätt blev det små pajer med vårlök, basilika och körsbärstomater, köttbullar, kokt sparris, sill, ägghalva och lite gräddfil. Det var Erik som gjorde pajdegen som blev riktigt bra.

IMG_7823Små pajer

Blanda 50g smör/margarin med 2,5 dl vetemjöl till en grynig massa. Tillsätt 0,5 dl mjölk och blanda snabbt ihop till en deg. Tillsätt ev. mer mjöl om det blir för kladdigt. Tryck ut i fördjupningarna i en muffinsplåt (eller använd mindre formar). Förgrädda pajskalen i ca. 5 min på 225 grader.

Blanda 1 ägg och 1 dl mjölk, tillsätt färsk hackad basilika, salt och lite svartpeppar. Hacka körsbärstomater och vårlök, lägg i pajskalen, häll överäggstanningen och strö över lite riven ost. Grädda i 225 grader tills äggstanningen stelnat och pajen fått en gyllenbrun färg. Låt kallna något i formen innan du tar ut dem för servering. Man behöver inte smörja formarna om man använder muffinsplåt, de lossnar ändå.

Annonser

4 thoughts on “En vårlig meny

  1. madtante april 20, 2014 / 4:37 e m

    Woohoo! Apart from legumes (chickpeas), which I now know that I cannot digest and the pie dough, EVERYTHING ELSE looks like something I’d love (I’d love the things I cannot digest, too, but not after eating).

    Well done you!

    • Alexandra Bengtsson april 20, 2014 / 4:40 e m

      Same thing for me, I can’t eat apples, nuts, and eggs.. I could die for apples haha! But some hours later.. I hate apples ;) Hope you’ve had a good weekend! I’ve discovered asparagus is really tasty :)

      • madtante april 20, 2014 / 4:44 e m

        Our asparagus is just starting! I have 2 sprigs, which isn’t enough to do but eat raw on a salad. Enjoy!

  2. underbarahem april 21, 2014 / 7:28 e m

    Härliga små pajer, måste testa detta…
    Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s