Grundrecept för frallor

IMG_7212

Visste du att du på ett enkelt sätt kan räkna ut mängden ingredienser till ditt egenkomponerade bröd. På engelska kallas det Baker’s Percentage – en enkel modell för att med procent få rätt propotioner på mjöl, vatten salt osv. Då kan man blanda bäst man vill med olika mjölsorter och ändå få ett gott bröd.

Vad man bara bör tänka på är att det oftast krävs en del vetemjöl i degen eftersom glutenet gör brödet ”fluffigt”. Med t.ex. mycket rågmjöl blir brödet kompaktare. Jag gjorde två varianter härom veckan, en variant ser du här på bilden. Det är kalljästa rågfrallor med frö på. Jag hade fint rågmjöl, rågflingor och vetemjöl i, plus lite salt och sirap.

Uträkning

För att få till rätt mängd av alla ingredienser börjar du att räkna på mjölet. T.ex, du vill använda 500g mjöl. Du börjar alltid med mjölet som räknas som 100%. Sen behöver du:

 • 65-75% vatten
 • 1,5-2,5% salt
 • 2,5% jäst

Detta är liksom grundprocenten. Så när du har 500g mjöl ska motsvarande vikt i vatten vara t.ex. 75%. Alltså 75% av 500g som är 375 ml (500 x 0,75). Sen tar du salt 2,5% av 500g (0,02 x 500) som ju blir 10 g. Sen har du bara jästen kvar och det blir (0,025 x 500) 12,5 g.

Det blir lite räknande hit och dit, men har du en köksvåg så sätt en skål på vågen, sen är det bara att blanda mjölsorter till den vikt du vill ha. Räkna sedan ut vattenmängd, jästmängd osv. och baka på.

Ett superenkelt brödtips: rör bara precis ihop ingredienserna och låt den lösa degen stå i kylen över natten (sådär 8-9 h), vik ihop den till ett bröd eller vält över den i en smord brödform, låt jäsa i 1 timma och baka av i 250 grader i ca 30 min beroende på storlek. Sänk värmen efter ett tag om brödet får för mörk färg. I annat fall kan du gå tillväga som ”vanligt”, knåda degen och låt jäsa 1-1,5 timmar. Forma som du vill och låt jäsa på nytt.

(Källa till texten: Enkla Bröd, Martin Johansson, 2010)

Annonser

3 thoughts on “Grundrecept för frallor

 1. ELINA februari 14, 2014 / 8:21 f m

  Jag bakar sällan bröd efter recept (mest för att jag sällan har allt hemma), och jag har just räknat ut att så länge du har rätt mängd jäst till mängden mjöl så kan du blanda lite hur som. Men jag hade aldrig hört talas om fomeln. Den kan vara bra att ha i bakhuvudet (ursäkta den dåliga ordvitsen!) :)

  • Alexandra Bengtsson februari 14, 2014 / 8:24 f m

   Hehe! Den var ganska rolig ;) tycker det är ganska roligt att räkna ut recepten och så kan man ju variera som man vill..och det funkar hur fint som helst (i alla fall har det gjort det här)
   Lycka till med nästa brödbakande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s