Dags för lussekatter ..och fudge

IMG_6178Det är fortfarande ganska långt kvar tills jul, men jag tänker man måste börja i tid med allt juligt för annars tröttnar man. Därför blev det lussekatter häromdagen.. och idag blev det glögg.. och chokladfudge. Allt blev riktigt lyckat så därför delar jag recepten. Det mindre roliga med lussekatter tycker jag är att rulla degen innan de ska snurras ihop. Det kan du lätt komma undan genom att kavla ut degen och sen skära strimlor med en kniv eller pizzaslicer, efter det är det bara att rulla till bullar (kolla gärna in på Facebooksidan så hittar du en bild). Här kommer recepten:

Lussekatter

  • 80 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 3/4 dl socker
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 1/2 paket saffran (0,25 g)
  • ca. 8 dl vetemjöl special

Smält smöret och låt kallna lite, rör i socker och sen mjölk och saffran. Tillsätt jästen, använd en visp och rör ut jästen ordentligt om du inte använder degblandare. Tilsätt ägget och tillsist rör du i mjölet pö om pö. Jag brukar aldrig mäta mjölet, men börja med 8 dl och tilsätt mer om det behövs. Knåda tills degen klarar glutenprovet. Låt sedan jäsa under plastfolie i ca 1 timma.

När degen vilat klart, dela den i två och kavla ut delarna till rektanglar ca 1,5cm tjocka. Skär sedan strimlor 1,5 cm breda och snurra ihop dem till lusskatter. Koka upp vatten som du häller i t.ex. en pajform som du ställer nederst i ugnen. Sätt in plåten med lussekatterna i ugnen och låt jäsa med luckan stängd, men värmen av. Då blir det som ett jässkåp med ånga därinne. Jäs i ca 20-30 min, ta ut och sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ca 8 min beroende på storlek. Ska bullarna inte ätas samma dag frys in dem på direkten och tina när de behövs. Bullar blir lätt lite torrare med saffran, men på det här sättet får du dem ”färska” när du vill ha dem.

IMG_6187Chokladfudge

  • 3 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 1 msk smör
  • 2 msk kakao

Koka upp ingredienserna i en större kastrull till 125 grader. Rör ofta och passa noga mot slutet för temperaturen stiger väldigt fort då. Man märker när fudgen kokat klart för det smular sig lite i grytan i botten, sikta i kakaon och rör tills allt är blandat. Häll sedan i en avlång sockerkaksform klädd med papper, skär i rutor när fudgen stelnat lite, och förvara sedan i kylen. Du kan anpassa mängden kakao till hur mörk du vill ha fudgen.

IMG_6115Ute är det regnigt och blåsigt och man kan inte tro att det snart är december, det är fortfarande för varmt för vinterjackor. Här på syns det hur bullarna såg ut innan de åkte in i ugnen.

IMG_6165

IMG_6170

Annonser

3 thoughts on “Dags för lussekatter ..och fudge

    • Alexandra Bengtsson november 17, 2013 / 1:09 e m

      Det är roligt :) Vi börjar i tid i år med allt juligt, vi får se om vi hinner tröttna he he ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s