Födelsedagskalas

IMG_6127

Denna helgen har varit en toppenhelg! Idag blev det kalas med tårta och till lunch hade vi pizza. Fina blommor och presenter blev det också, däribland en mortel (så inget hamrande mer när jag behöver nystött kardemumma), ett par jättefina örhängen och en superfin och megamjuk halsduk. Jag gjorde en vanlig sockerkaka och fyllde tårtan med hallonmousse, vaniljkräm, passionsfrukt (jag la innehållet ifrån en passionsfrukt direkt ovanpå vaniljkrämen) och så marsipan ovanpå. Dekorationen blev med hallon.  Receptet på tårtan som också blir mitt bidrag till månadsens sötsak på Söta saker, som denna månaden har temat helg, finns här:

Tårtbotten

  • 2 ägg
  • (knappt) 2dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk

Vaniljkräm

  • 1 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Bärmousse

  • 150 g bär
  • 1/2 dl socker
  • 2 gelatinblad eller motsvarande mängd gelatinpulver
  • 2,5 dl vispad grädde

Koka upp bären med sockret, börja på svag värme så behöver du inte ha något vatten. Mixa sedan slätt med stavmixer. Lägg gelatinbladen i blöt och lös sedan upp de varma blåbären (använd visp så att de säkert löses upp) låt svalna till rumstemperatur. Rör sedan i hälften av grädden och vänd sedan ner blåbärsgrädden i resten av den vispade grädden. Ställ i kylen någon timma att stela till, sen är det bara att bre på tårtan. Du behöver totalt 4 dl grädde, 2,5dl till moussen och resten till att täcka tårtan med. DSC_0198-001Lördagen började med presentöppnande och sen en promenad på stan, trots regnigt väder. Sen blev det ett restaurangbesök till Plockepinn i Malmö. Vi var verkligen nöjda med maten, jag tog torsk, tomatsallad oliver och bröd och Erik valde lax, en pulled porkburgare, blomkålssoppa och kimchi. Till efterrätt tog vi tiramisu och chokladkaka. Nu kan de låta som om vi åt upp en halv restaurang, men så var det inte riktigt. Vi åt däremot tapas så det blev flera små rätter. Det passade oss utmärkt för då kan man välja så mycket man vill. De var goda allihop (förutom blomkålssoppan), tiramisun, laxen och tomatsalladen var godast om du frågar mig. Det var första gången vi testade pulled pork, men vi kom fram till att det inte var en höjdare, kanske för vi inte är så glada i kött, men det finns ju en massa annat gott.

Kvällen avslutade vi med en konsert på Babel då Kite spelade, det var en superbra konsert som kunde varit liite längre..men man ska inte klaga för vi hade jättetrevligt.IMG_6152

IMG_6131

IMG_6148

Annonser

9 thoughts on “Födelsedagskalas

  1. Paula november 12, 2013 / 10:55 f m

    Det låter som en bra födelsedagshelg : ) Vad sött dekorerad tårtan var!

  2. bakverket november 12, 2013 / 4:36 e m

    Prinsesstårta är min favorit bland tårtor! Passionsfrukt i tårtan låter mycket gott!

    • Alexandra Bengtsson november 12, 2013 / 9:21 e m

      Ja prinsesstårta är inte dumt, det var gott med passionsfrukten för det balanserade upp marsipanen som annars är ganska söt.

  3. sockervisp november 12, 2013 / 10:10 e m

    Grattis Alexandra!! Finfin tårta!
    Kram

  4. PabloD mars 29, 2014 / 4:24 e m

    Passionsfrukt i Operatårtan ar intressant! Jag bakade en Operatårtan en vecka sedan men nästa någon måste jag prova med den ingredient.

    Mvd

    PabloD [ http://pablodgourmet.com/ ]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s