På teprovning

DSC_0151Idag har vi varit på teprovning på Ehsan & Pappas Tehus i Malmö, mest fascinerande var teblomman och bebisen som sitter i glaset på bilden nedanför.  Teblomman är ihopsydda teblad som först är en boll, när man lägger den i vatten vecklar den ut sig, i denna var det också en tistelblomma och krysantemum. Vi fick prova fem olika sorters te, först vitt, grönt, senare ett mellanting mellan grönt och svart (oolong), och sist pu-ehr te. Från plantan till färdigt te tar det mellan 5-8 timmar, bladen torkas oftast över eld.

DSC_0154Det vita teet som vi provsmakade var teblad där de översta två bladen på plantan var med och själv knoppen. Det allra finaste vita teet är det som plockas direkt efter regnperioden. Om du tittar på bilden nedanför ser man de utvecklade tebladen. I glaset sitter tebebisen, vill man kolla om vattnet är tillräckligt varmt lyfter man upp honom och häller vatten över huvudet. Ju längre han kissar desto högre är temperaturen på vattnet, hehe!

DSC_0157Skillnaden mellan grönt och svart te är att det svarta är oxiderat. Sen kan man kan tro att det bara är att koka upp vatten och hälla i en kanna, men så enkelt behöver det inte vara. Vattnet värmdes först upp till mellan 75-85 grader sen sköljdes bladen en gång för att få bort ”damm” som kan finnas på bladen. Sen kan man brygga på bladen ett par-tre gånger till. Tydligen gör man såhär för att inte få beskheten i teet,ju längre bladen får stå desto beskare blir det av garvsyran. Att hälla mjölk och socker i teet kommer bland annat ifrån att när (svart) teet kom till Europa tyckte man det var förs beskt och man smaksatte med mjölk för att få bort den starka beska smaken.

DSC_0159På denna bilden ser man en annan sorts te som packas och sedan lagras tills det är färdigt (det tar ungefär 4 år i Kina, mycket längre tid i Sverige då vi har ett torrare och kallare klimat) smaken blir väldigt kraftig, vi tyckte den smakade fisk (men man ska tydligen vänja sig vid smaken). Det ska också vara bra om man vill gå ner i vikt att dricka just detta teet. Mitt favoritte är fortfarande grönt,allra helst chai. Av de vi fick prova var det som var smaksatt med jasmin allra godast.

Vi har helt klart bättrat på våra te-kunskaper och vill du lära dig mer om te så gå gärna på en teprovning du med.

Annonser

One thought on “På teprovning

  1. Susanne A november 10, 2013 / 11:24 e m

    Visst är det roligt med te! Har blivit lite lätt beroende sedan ett tag tillbaka då en bekant öppnade tebutik. Vad gäller pu-ehr så har i alla fall jag vant mig vid den först lite ”udda” smaken och tycker det är gott. Men jag förstår om den som inte gillar det från början avstår att vänja sig. Det finns ju så många teer som är goda utan en invänjningsperiod :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s