Kanelbullar på nytt sätt

IMG_5974Boken Bröd och Pizza kom på posten häromdagen, vilken bra bok! Jag gillar att det finns alternativa beskrivningar och att det finns förklaringar till hur man kan gå tillväga. Det finns liksom utrymme för improvisation och egna idéer, något jag storgillar.Visst kan det vara viktigt att få rätt proportioner på mjöl och vatten, men lika viktigt kan jag tycka det är att lära sig när degen är färdigknådad, färdigjäst eller om det kanske behövs lite mer mjöl; sånt man känner i händerna.

Jag fastnade för receptet på långjästa kanelbullar som jäses med en fördeg. Vad man gör är att använda mycket mindre jäst än vanligt (5g) och sedan blanda det med vatten och mjöl till en lös deg. Sedan låter man degen jäsa och tillsätter övriga ingredienser och låter degen jäsa igen (men inte så länge). Efter det formar man bullarna och låter dem jäsa i kylen i sådär 12 timmar. De jäste inte lika mycket som jag trodde de skulle göra, men bullarna får helt klart en helt annan smak än ”snabbjästa”. Man smälter heller inte smöret utan knådar in det rumsvarmt, vilket kan ha betydelse för skillnaden i resultatet. Själva bullen blir väldigt mycket så som på bageriet, de jäste åt sidorna istället för uppåt och så fick de lite tuggmotstånd. Jag hade dem i ugnen lite för länge, men det gjorde faktiskt inget. Sockret i fyllningen blev karamelligt och det passade faktiskt in på bullens karaktär. Det här receptet får vi helt klart göra igen, nästa gång kanske jag jäser dem längre i rumstemperatur istället för i kylen.

IMG_5983

I boken fanns också ett recept på bröd med kaffe i, det lät verkligen spännande så det kanske blir nästa recept att testa. Måste bara tillägga att alla recepten kan göras utan degblandare vilket är bra om man inte vill köpa en eller kanske helt enkelt inte har plats för fler hushållsmaskiner. Att man inte behöver någon degblandare bevisar också något annat; att det inte behöver vara svårt att baka gott bröd.

Annonser

One thought on “Kanelbullar på nytt sätt

  1. bakverket november 3, 2013 / 12:19 e m

    Visst blir allt bröd godare ju längre de jäser, så många smaker utvecklas då. Framför allt när det kommer till bullar. Jag bakar de alltid med fördeg och mjukt smör eftersom de blir så mycket saftigare!
    Kaffe i bröd låter verkligen intressant. Blir nog ett frukostrecept tro?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s