På ett enda äpple

IMG_5437Hur många äpple behövs det för en äppelpaj, här behövdes det bara ett. Det syns inte riktigt på bilden, men äpplet var verkligen gigantiskt stort. Det är inte särskilt ofta vi gör paj, men i helgen passade jag på. Man kan krångla till det, eller göra det lite enklare. Jag valde att göra det enkelt och gjorde en smulpaj.

När pajen stod i ugnen insåg jag att vi inte hade något vaniljsocker hemma, vilken tur att jag hittade en halv vaniljstång i skåpet. Tro det eller ej, men vi fick till en riktigt god vaniljsås på den vaniljen.. och pajen den blev god den med.

IMG_5397Jag gjorde en mindre paj och valde att göra smulet lite torrare då jag gillar när det blir lite krispigt. Dubbla satsen om du gör en större paj.

Smulpaj

  • 50 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 msk socker
  • äpple

Smörj en form och skiva äpplet/äpplena tunnt. Varva äpplen med lite socker och kanel i formen. Blanda alla ingredienser förutom smöret i en skål. Hacka sedan i smöret och finfördela tills det blir smuligt, använd händerna eller en gaffel. Fördela över äpplena och grädda på 225 grader tills smulet är gyllenbrunt och äpplena mjuka. Servera med vaniljsås som du enkelt gör såhär:

Vaniljsås

  • 1 msk socker
  • knappt 1 msk potatismjöl/maizena
  • 3 dl mjölk
  • 1 äggula
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienserna förutom vaniljsockret i en kastrull, vispa i ägget sist så blir det mindre klumpigt. Rör med en visp till allt är blandat.  Värm på svag/medelvärme på spisen tills det tjocknar,späd ev. med mjölk till lagom konsistens. Rör i botten ofta så att det inte bränner. Låt kallna i kastrullen och rör sedan i vaniljsockret.

IMG_5401

Annonser

4 thoughts on “På ett enda äpple

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s