Stort, större, störst

IMG_5223I helgen fick jag lådn en degblandare och titta vilket bröd  det blev. Jag improviserade ihop ett recept av det mjöl och de fröer vi hade hemma och såhär blev det, stort och fluffigt.

Stort och fluffigt bröd

  • 375 ml kallt vatten
  • 25g jäst
  • 1/2 dl surdeg av råg
  • 400 g mjöl (150 g grahamsmjöl, 250 g vetemjöl special)
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl solrosfrö
  • 1 msk matolja
  • (1 tsk honung)
  • Vallmofrö, sesamfrö

Blanda först vatten och jäst, tillsätt sedan resten av ingredienserna och knåda på medelhög hastighet i ca. 8 min till en smidig och elastisk deg, tillsätt mer vetemjöl om det behövs.  Låt jäsa i rumstemperatur i 1 timma. Forma till ett bröd och lägg i en smord form. (1,5 l) Koka upp vatten och häll i en skål, ställ in i kall ugn, sätt in brödet och stäng luckan. Låt jäsa 45 min. Ta ut brödet och sätt ugnen på 225 grader på varmluft.  Pensla med vatten och strö över frö. Grädda till en innertemperatur av 94-96 grader. Ta ut ur formen och låt svalna.

IMG_5230Brödet blev jättegott och fungerade utmärkt att rosta. För lite baktips kolla gärna in på Kungsörnen där man kan lära sig om glutenprov och att rundriva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s