Rustikt surdegsbröd

IMG_4865

Nu var det längesedan jag bakade bröd, men häromdagen blev det ändå ett lättgjort surdegsbröd med krossat linfrö. Degen behöver inte knådas, men ska jäsa ganska länge.  Vill du kan du kalljäsa det under en arbetsdag eller under natten istället.

Rustikt surdegsbröd

  • 350 ml kallt vatten
  • 200 g surdeg av råg
  • 10 g jäst
  • 400 g mjöl (150 g grahamsmjöl, 250 g vetemjöl special)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk linfrö, krossade
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk honung

Blanda vatten jäst och surdeg, rör sedan i olja och honung. Tillsätt grahamsmjölet, linfrö och salt och rör ihop till en kladdig deg. Tillsätt sedan vetemjölet successivt till en knådbar deg. Min surdeg är ganska tjock, har du en lösare surdeg kan du behöva lite mer mjöl och vice versa. Sen låter du degen jäsa i rumstemperatur i 3-4 timmar. Häll ut den på mjölat bakplåtspapper och tryck ut den till en rektangel. Låt jäsa ytterligare 1,5 timma (eller tills det är färdigjäst, då degen pöser ut då du lätt trycker fingret i den) och skär sedan degen i rutor, nästan ända ner. Sätt in i 250 grader varm ugn och grädda ca. 20 min eller till en innertemperatur på 96 grader.

Degen ska alltså inte knådas varken innan jäsning eller innan du plattar ut den, rör ihop och platta ut helt enkelt.

Har du inte krossat linfrö så fixar du det lätt genom att mixa dem med stavmixer, i blender eller matberedare. Jag brukar annars alltid ha hela frön, men ville variera lite. Dessutom sägs de omega3 och omega6 som finns i fröna först kunna tas upp av kroppen då fröerna är delade. Givetvis så kan du knåda degen också, vi har ingen degblandare så därför tycker jag det är smidigt att ibland låta bli knådningen eftersom du kan få ett mjukt och fluffigt bröd ändå – utan så mycket jobb.IMG_4867

Annonser

7 thoughts on “Rustikt surdegsbröd

  1. soderskogen augusti 2, 2013 / 3:26 e m

    Ser jättegott ut, men mina surdegar lyckas aldrig riktigt så jag faller tillbaka till jäsbröd varenda gång 😥

    • Alexandra Bengtsson augusti 2, 2013 / 4:01 e m

      Å nej, tråkigt att det inte fungerar med surdegen. Vill den inte bli bubblig och sur?

      • soderskogen augusti 2, 2013 / 4:04 e m

        Nej precis, den liksom bara ligger där och gör ingenting! Har försökt ett par olika recept, men utan någon större framgång.

      • Alexandra Bengtsson augusti 2, 2013 / 4:07 e m

        Oj då, det var inte kul. Hade det problemet innan men testade ekologiskt mrågmjöl ifrån Saltå kvarn och då gick det som hejsan :) Skulle vilja testa vete en gång med.

      • soderskogen augusti 6, 2013 / 9:41 e m

        Hmm, tror det är temperaturen som varit problemet, kör nästan alltid med ekomjöl… Får väl prova nu, nu skulle väl vad som helst jäsa!

  2. bakverket augusti 4, 2013 / 9:42 e m

    Mums, det där ser ut att bli en god morgonmacka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s