Skumma mjölken utan ånga

IMG_2936Okej nu ska vi vara ärliga, det bästa skummet får du med ånga, men vet du.. det går att göra riktigt bra skum med visp också. Även fast det såklart inte blir samma sak. För att få riktigt latteskum som man kan göra mönster i behövs espresso med crema på. Men vad är det som säger man inte kan ta lite skum på sitt kaffe om man nu gillar det ;)

Vad du behöver är mjölk, en mindre gryta och en mjölkvisp (går att köpa på Ikea för 10kr). Vad du sen gör är att hälla mjölk i grytan, sätta på plattan på medelvärme och börja vispa medan mjölken är kall. Se till att vispa runt, upp och ner, så att skummet som bildas på toppen blandar sig med mjölken i botten. Fetare mjölk ger krämigare skum och kan också värmas lite mer (till mellan 60-65 grader), har du t.ex. lättmjölk får du ett fluffigare, bubbligare skum (bästa skummet får du vid mellan 40-45 grader). Rör runt i mjölken innan du blandar det med kaffet så att inte allt skum kommer på toppen, det blir ju godare om det mjölk i kaffet också och inte bara på :)

Vill du göra espressoliknande kaffe för t.ex. latte, så testa Mokabryggare. En mokabryggare kan du få till ett överkomligt pris och så tar den inte så stor plats heller.

En reaktion på ”Skumma mjölken utan ånga

  1. ewa28 juli 3, 2013 / 9:10 f m

    Jag brukar micra min mellanmjölk och då blir skummet också rätt ok. Funkar dock inte så bra på vintern med då mjölken påverkas av att kossorna stått inne så länge så då får det bli standardmjölk. Ska prova ditt sätt när tid och tålamod finns ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s