Födelsedagskalas med tårta och buffé

IMG_4180

Idag har vi födelsedagskalas för Erik som fyller år, då blir det tårta såklart! Jag gjorde en blåbärstårta som gick ganska så smidigt att svänga ihop. Vanlig sockerkaksbotten med vaniljkräm och blåbärsmousse emellan. Kakan kan du baka i förväg, dela och frysa in med smörpapper emellan bottnarna. Jag kan verkligen rekommendera blåbärsmoussen, som är väldigt lätt att göra och som du kan göra på andra bär också. Nu måste man ju dessutom koka alla frysta bär eftersom det kan finnas nån smitta i så det passade sig liksom alldeles utmärkt.

Jag fick också några riktigt bra tårttips ifrån Sockervisp , ett av dem att inte plasta in marsipantårta eftersom marsipanen då ”smälter” av kondensen. Bättre är det att ha tårtan i en pappkartong för just tårtor eller i kylen som den är, den korta stund innan den serveras.

Blåbärsmousse

  • 150 g bär
  • 1/2 dl socker
  • 2 gelatinblad eller motsvarande mängd gelatinpulver
  • 2,5 dl vispad grädde

Koka upp bären med sockret, börja på svag värme så behöver du inte ha något vatten. Mixa sedan slätt med stavmixer. Lägg gelatinbladen i blöt och lös sedan upp de varma blåbären (använd visp så att de säkert löses upp) låt svalna till rumstemperatur. Rör sedan i hälften av grädden och vänd sedan ner blåbärsgrädden i resten av den vispade grädden. Ställ i kylen någon timma att stela till, sen är det bara att bre på tårtan. Lägg första lagret med vaniljkräm, andra med moussen. Täck med grädde och lägg på marsipan. Jag använde redan färdigkavlad marsipan ifrån Odense.

IMG_4176

Här öppnas det stora paket ..fina blommor eller hur :)

IMG_4183

IMG_4190

Till lunch provade vi något helt nytt, och vädret var så fint att vi kunde sitta ute i trädgården. Först en sallad på gröna linser, avokado, svarta oliver och färsk spenat. Dressing gör du av lika delar balsamvinäger och olivolja, krydda med lite grovmalen svartpeppar innan servering. Gröna linser går att köpa på tetrapak så behöver du inte ens koka dem. Allt var förvånansvärt gott och faktiskt enkelt att laga.

Till en moghrabieh-sallad (stora couscous), på moghrabieh, halverade körsbärstomater, fetaost, skivad salladslök och blandad sallad. Jag hällde inte på dressing utan vi serverade pesto till istället.

Till salladen blev det kyckling med soltorkade tomater som du gör på ett kick. Mixa soltorkade tomater i oljan som de ligger i. Använd detta som marinad till kyckling, de kan marinera medan de tinar i dubbla fryspåsar. Sen lägger du bara kycklingen med ”marinaden” på i en ugnssäker form och lagar dem på 225 grader tills den är helt genomstekt. Vi hade även bröd och turkisk yoghurt till. Inspiration till recepten hittade jag på Zeta.

IMG_4189

På bilden ser du också vår sprillans nya termos ifrån Stelton som vi redan provat.

IMG_4194

Annonser

6 thoughts on “Födelsedagskalas med tårta och buffé

  1. Emma maj 18, 2013 / 6:18 e m

    Ser ju supertrevligt ut! Tårtan är jättefin!

    • Alexandra Bengtsson maj 20, 2013 / 4:12 e m

      Tack så mycket, den blev också supergod.. mousse är min nya favoritfyllning :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s