Fransk citronpaj med hallon

 IMG_4101

Idag bakade jag en citronpaj med hallon ifrån ett recept som jag hittade i tidningen Bakat & Gott. I grund och botten kommer receptet ifrån boken Fransk Bistro av Maria Sihammou, men jag fick komponera om lite eftersom det var för en stor pajform och för oss två räcker det gott med en liten. Solen har verkligen skinit idag och när väl bären och grädden var på pajen gick vi ut och satte oss i trädgården.. smakade gott kanske jag också ska säga :) Pajen blir ganska så syrlig, men är väldigt fräsch och passar även bra som efterrätt.

IMG_4098

Fransk citronpaj

  • 50 g smör
  • 2 msk florsocker
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 2 tsk  msk kallt vatten

Fördela smöret i mjölet/florsockret till en grynig massa, tillsätt sedan vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg (tillsätt mer vatten om det behövs). Tryck ut degen i formen och grädda på 175 grader i ca 10 min medan du gör fyllningen.

  • 2 ägg
  • 1/2 dl socker
  • saften av 1 citron
  • skalet av 1/2 citron
  • 1/2 dl vispgrädde

Vispa äggen så att det blir lite skummigt med elvisp, tillsätt sedan citron saft/skal och socker. Vispa ihop lätt, häll i grädden och vispa i knappt en minut. Ta ut formarna och häll i smeten. Sätt in formarna igen och grädda tills fyllningen stelnat, ungefär 20 min. När kanterna är lite gyllenbruna så är det klart. Låt kallna helt innan du dekorerar med hallon och vispad grädde.

IMG_4109

Annonser

18 thoughts on “Fransk citronpaj med hallon

  1. milla april 28, 2013 / 7:57 e m

    Härlig paj blir riktigt fika sugen:)

  2. sockervisp april 28, 2013 / 9:57 e m

    Så fin den är! Verkar jättegott!

    • Alexandra Bengtsson april 29, 2013 / 8:14 f m

      Japp var verkligen gott, inte sådär övermäktigt utan mer fräscht :)

    • Alexandra Bengtsson april 29, 2013 / 8:46 e m

      Thanks, I wanted to make a key lime pie,but ended up making a lemon pie insted :)

  3. Parre april 29, 2013 / 12:06 e m

    Mmmm. riktigt sjysst

    • Alexandra Bengtsson april 29, 2013 / 8:48 e m

      Japp, och faktiskt godare utan maräng på som det ju är ganska ofta annars på liknande pajer :)

      • Parre april 30, 2013 / 9:36 f m

        Maräng är sååååå gott :) f-n vi måste baka mer nu känner jag :)

      • Parre maj 2, 2013 / 12:58 e m

        Inga ursäkter nu, köket är klart :) (nästan)

  4. bakverket april 29, 2013 / 5:16 e m

    Ser otroligt fin ut, och inte minst gooood!

  5. skrivsanna juli 8, 2013 / 9:42 e m

    Bra tips! Nu är det bara att vänta in hallonen. När de är redo kikar jag in här igen och testar ditt recept, för bilderna ser riktigt lockande ut och ingredienserna får smaklökarna att vakna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s