De vanligaste matmyterna – har du koll?

IMG_2603

Hittade via Twitter en intressant artikel om de vanligaste matmyterna som tagits fram av konsumentföreningen Stockholm. Det finns både gamla och nya myter om mat, vissa lever kvar.. har du koll? Jag kan avslöja jag inte hade koll på alla myterna, men blev inspirerad till att veta mer :) Här kommer de:

Det finns äppelmos i lingonsylten för att dryga ut. Nä det stämmer inte (längre), men 72% av svenskarna tror det är sant.

Matens miljöpåverkan kommer ifrån transporterna. Näpp, stämmer heller inte. Den största miljöbelastningen kommer ifrån produkter som är krångliga att framställa på nåt sätt, alltså råvaruproduktionen.

Det finns genmodifierad mat i svenska butiker. Nä det gör det heller inte fast 90% av svenskarna tror det. Det är tillåtet, men livsmedleskedjorna (de större) tar inte in dessa produkter. Här sägs inget om mindre butiker.

Vi vet inte mycket om E-nummerDe flesta livsmedelstillsatser har ett ID-nummer = E-nummer. E:et står för EU och betyder att EU har bedömt och godkänt tillsatsen. 40 % visste tydligen deta, jag var en av de övriga 60 procenten.

Det finns plastkulor i margarin. Nä det gör det verkligen inte och har aldrig funnits heller. Om jag inte minns fel var det en myt ifrån 70-talet då smörtillverkarna inte ville att konsumenterna skulle köpa margarin

Det är vanligt med transfetter. Som tur är har kritiken mot transfetter gjort att det finns ytterst få produkter med transfetter i idag. Vill du hålla dig på den säkra sidan så baka själv, det finns ganska många recept här på bloggen till exempel :)

1020 personer deltog i studien som du kan läsa mer om här. Känner du för att köpa hem blommor som är närodlade (om du bor i Malmö) så kan jag tipsa om Rötter på Föreningsgatan och Florera vid Sankt Knuts torg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s