Vad är stevia?

IMG_0558

Jag läste igår en frågespalt i tidningen Hälsa & Fitness och frågan handlade om Stevia (sötningsmedlet). Det finns många som debatterar för och många som debatterar emot, liksom de finns de som följen en viss diet och andra som följer en hel annan. Jag tycker ändå att det är ganska intressant med nya grejer, liksom jag tycker det är spännande att se bakom marknadsföringen för vissa produkter för att se vad som finns där och vad produkterna egentligen är.

Stevia är ju som sagt ett sötningsmedel som blivit allt vanligare, men i grund och botten en växt som främst finns i t.ex. Sydamerika. Det som säljs i butikerna är i själva verket inte stevia eftersom det torkade pulvret av växterna inte är godkänt som livsmedel inom EU. Istället ersätter man detta med E-960 som är det som produkten innehåller i grunden utvinns ämnet ur stevian, men processen är ganska lång. Det går till så att bladen renas och torkas, och blandas med t.ex. butanol eller i vissa fall bensen eller kloroform. Sen filtreras produkten med alkohol för att få en fastare massa som upphettas så att den slutligen kan bli pulvret som vi kan köpa i butiken efter att den också spraytorkats. Man kan alltså inte få stevian i sockerform utan en kemisk process. Det bästa är väl att stevia liksom andra sötningsmedel är ungefär 300 gånger sötare än vanligt socker så man behöver inte mycket för att det ska smaka mycket (källa till texten: Hälsa & Fitness #4 2013, fråga besvarad av Nicklas Wadman). Man får väl helt enkelt väga för mot nackdelar både när det kommer till påverkan på hälsan och på smaken :)

Sen finns ju också alternativet att helt enkelt bara välja minre socker, yoghurt är ev av mina all time favorites och tillsammans med en fruktsallad på säsongens frukter/bär så har du ett supermellanmål eller frukost. Muffins fixar du också lätt som mindre söta varianter, dessa bananmuffinsen är ett annat mellanmålsalternativ. Klicka dig gärna vidare till receptet. Muffinsen innehåller havregry som faktiskt också, förutom järn, innehåller 13% protein. Har du tips på saker att baka med mindre tillsatt socker så skriv en kommentar..

IMG_1330-001

Annonser

6 thoughts on “Vad är stevia?

 1. Parre april 9, 2013 / 1:11 e m

  Tjejen tål inte dessa sötningsmedel och personligen så föredrar jag fruktos eller helst inget socker o sötningsmedel alls. problemet är att det mesta i Sverige är sötat på något sätt i någon form. Bröd, Musli, Yoggi, Juice mm mm mm Tråkigt!

  • Alexandra Bengtsson april 9, 2013 / 1:13 e m

   Håller med! Stevia smakar dessutom otroligt illa om du frågar mig ;) bättre utan helt enkelt..

   • Parre april 9, 2013 / 1:17 e m

    De har börjat med det i Sodastream essenserna. Vi skulle köpa två för att prova för skoj skull, men vi tog två med fruktos istället.

   • Alexandra Bengtsson april 9, 2013 / 2:04 e m

    Ja just det, såg de hade en ny med persika/päron som lät god.. de andra är säkert godare :)

 2. milla april 9, 2013 / 8:16 e m

  Jag tror mer på att använda mindre socker istället för stevia om man inte har diabetes. Bra att du skrev om processen tror inte många vet om det.

 3. Pingback: Odla | Sockervisp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s