En annan sorts påskgodis

 IMG_3654  ..och godis för alla andra tillfällen på året också. Det är väl ändå lite tradition till jul att göra eget godis, men annars blir det inte så ofta. Det behöver ju faktiskt inte vara så svårt. Här har jag gjort chokladdadelbollar med lakrits och chokladbräck med frukt och nötter.

Så var det där med dadlar och hur gott det egentligen är, förut var det inget jag gillade alls, men jag har börjat uppskatta de små frukterna (är det en frukt?). Erik har mer än en gång berättat historien om gången när han satte tänderna i en ”dadelboll” i tron att det var en chokladboll. Han beskriver det som en fruktansvärd upplevelse.. och bara för det så blev det ju att se om fördomarna fortfarande var sanna. Vilket de nog inte var..hoppas jag haha!

Jag blev i alla fall positivt överraskad till hur goda dadelbollarna var, de innehåller inte tillsatt socker eller havre/vete och skulle kunna klassas som raw-food. Gör dem utan lakrits ifall du inte har lakritspulver, eller inte gillar. Till chokladbräcken använde jag vanlig choklad som man hittar i godishyllan med 50% kakaohalt. Den torkade frukten/nötterna är ”naturgodis”, på några av chokladbitarna är det även rostad kokos och lakrtispulver, en väldigt bra kombination. Skulle annars tro att syltade apelsinskal  kan vara en höjdare ifall man gillar det.

Är du lite pysslig av dig så vik några askar, lägg i lite fint silkepapper och sen lite hemgjort godis. Super att ta med som en liten present tillsammans med en vårblomma.

Chokladdadelbollar med lakrits

  • 9 urkärnade dadlar
  • 1 dl mandel
  • 4 tsk kakao
  • 1 msk vatten
  • 1/2 msk matolja (inte olivolja)
  • 1/2 tsk lakritspulver
  • kokos

Använd en matberedare eller mixer/blender. Mixa först mandeln och tillsätt sedan resten av ingredienserna, mixa tills allt är blandat, rulla till bollar som du sedan rullar i kokos. Förvara i kylen i en burk med lock. Håller sig ungefär 1 vecka.

Chokladbräck

  • 100 g mörk choklad
  • torkad frukt/nötter/kokos/lakritspulver/hackad vit eller ljus choklad

Hacka chokladen grovt och smält den över vattenbad. Klicka ut chokladen med en tesked på bakplåtspapper, lägg sedan på nötter, torkad frukt, kokos eller vad du gillar. Låt stela och förvara sedan i burk med lock. IMG_3658

Grundreceptet till dadelbollarna hittade jag på Lilla Matdériven.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s