Bröd för jobbdagar

IMG_3530Jobbar man heltid finns det oftast inte allt för mycket tid över. På vardagarna brukar det därför bli kvällsfrukost för vår del, liksom igår..enda skillnaden var att vi hade nybakat bröd.

Egentligen skulle det blivit tillbehör till dagens lunch som skulle blivit soppa. Där jag jobbar finns ingen restaurang så vi tar med maten varje dag, vilket ibland roligt för jag får testa en massa recept, ibland är det mindre roligt när inspirationen tryter. Det blev bröd, men däremot ingen soppa. Tydligen så har influensan som jag hade för nån vecka sedan bestämt sig för att komma tillbaka, så istället för sopplunch blev det sen hemmafrukost. Inte så roligt, men heller inte så mycket att göra något åt utan att vila bort eländet.

Men tillbaka till där vi började. Det här brödet är lätt att lyckas med, du mäter upp ingredienserna på kvällen och rör ihop dem på morgonen innan du går till jobbet och ställer degen som blir något lös i kylen. När du kommer hem, så tar du degen ur kylen, häller den i en smord form. Sätter på ugnen och sen in med brödet. Svårare än så är det inte, ingen knådning, ingen väntan medan brödet jäser.

På bilden ser du förresten också min nya favorityoghurt Balance från Arlas serie Wellness som ska innehålla både fiber och nyttiga bakterier. Nu gillar jag den mest för att den är tjock, krämig och har väldigt god smak så resten är väl isåfall en bonus. När jag ändå tipsar kan jag tipsa om Icas egen müsli med nötter och frukt. Antagligen full med socker eftersom den innehåller så mycket torkad frukt, men däremot otroligt god då det finns många olika sorters nötter i, men också papaya, kokos, och russin. Yoghurten och müslin är helt klart en bra combo tillsammans.

Bröd för jobbdagar

  • 375 ml kallt vatten
  • 12 g jäst
  • 400 g mjöl (150 g grahamsmjöl, 250 g vetemjöl special)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk linfrö
  • 1/2 dl solrosfrö
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk honung

Kvällen innan mäter du upp och rör ihop de torra ingredienserna. På morgonen blandar du sedan ut jästen i vattnet och tillsätter detta samt honung och matolja. Rör ihop till en deg som blir något kladdig,plasta in skålen och ställ i kylen tills du kommer hem ca 8 timmar).

När du kommer hem, ta ut degen ur kylen, smörj en brödform, häll i degen och strö över lite grahamsmjöl. Sätt sedan ugnen på 250 grader och sätt in brödet när ugnen är varm. Sänk till 200 grader och låt stå tills brödet har en innertemperatur på ca.96 grader, ungefär 30 min.

IMG_3532

 

Annonser

5 thoughts on “Bröd för jobbdagar

  1. Trollmamma mars 1, 2013 / 11:22 f m

    Ojojoj, det _HÄR_ kommer jag baka! Helt perfekt för oss, vi har samma sits som du. 2 heltider och massa aktiviteter på vardagarna. Mackor ätes på kvällen, till frukost är det snabba lösningar, som havregröt eller fil med müsli, som gäller. Och ska det bakas på vardagarna måste det planeras väl. Det här kommer funka perfa!

  2. bakverket mars 2, 2013 / 2:29 e m

    Både brödet och muslin ser otroligt gott ut! Det ska vara mycket nötter och torkad frukt i musli, tråkigt när det är för lite och får tillsätta själv!

    • Alexandra Bengtsson mars 2, 2013 / 2:32 e m

      Håller med, tråkigt med det sista i paketet när det bara är havregryn kvar ;) Nästan bättre att blanda ut om man tycker det är för mycket frukt och nötter i :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s