Fläder och vaniljmüsli

IMG_2735

I Julas fick vi en burk med torkade fläderbär som nu kom väl till användning igår när jag gjorde egen müsli.  Jag gjorde müsli på rågflingor och smaksatte med vaniljstången vi fick på bloggträffen och med fläderbär. Fläderblomssaft är ju ganska vanligt, men det går ju faktiskt att använda bären också som dessutom går att torka. Bären i sig är fulla med antioxidanter och C-vitamin och sägs vara bra mot influensa och förkylning, så lite extra bra nu i förkylningstider.  Man kan även göra te av bären.

Jag tillsatte även lite andra fröer och mandel. Med sesamfröna får du kalcium och järn,  som ju också finns i russin och i mandel finns det både nyttiga fetter och E-vitamin.  Detta är ett recept på en liten sats müsli, men vill du göra mer så är det bara att dubbla, rågflingor går såklart också att byta ut mot havregryn. När man rostar mandeln och solrosfröna så får de en extra god smak som är helt annorlunda mot hur de smakar orostade, prova får du se..

Fläder och vaniljmüsli

  • 1,5 dl rågflingor
  • 2 msk kokande vatten
  • 1 tsk honung
  • 3 cm vaniljstång
  • 1 msk fläderbär
  • russin
  • solrosfrö
  • mandel
  • sesamfrö

Blanda vatten, honung och fröna ifrån vaniljstången (skär vaniljstången på hälften och skrapa ut fröna). Rör i rågflingorna och rosta sedan i en varm och torr stekpanna i ca. 1 min. Tillsätt sedan hackad mandel, solrosfrö och vaniljstången som du skrapat ur och rosta tills flingorna blir gyllenbruna. Tillsätt sedan sesamfrö och russin och låt kallna i en skål, de blir lätt för rostat om flingorna ligger kvar i stekpannan. Förvara i en lufttät burk.

IMG_2738

Källor: Info om fläderbär hittade jag på Nyfiken Vital och om närinsinnehåll i sesamfrö kan du läsa mer om här.

Annonser

8 thoughts on “Fläder och vaniljmüsli

  1. Maria Rogersdotter februari 6, 2013 / 3:38 e m

    Åh jösses vad gott det låter – jag älskar müsli, äter det typ varje dag;) Vill prova att göra denna!

    • Alexandra Bengtsson februari 7, 2013 / 10:35 f m

      Det stämmer :) Jag gillar att det blir lite mer knaprig när man gör den själv, och så kan man ju välja vad man vill blanda i också..

  2. TheFiercestCalm februari 10, 2013 / 5:37 f m

    I make granola pretty often, but the recipes I use always require some kind of lubricant, i.e. oil or butter to keep all the ingredients together. How does yours work without any sort of lubricant? Is muesli different from granola that way, in that you do need the ingredients to stick together? I’m curious!

    • TheFiercestCalm februari 10, 2013 / 5:38 f m

      Erm, last sentence was supposed to read:

      ”Is muesli different from granola that way, in that you DON’T need the ingredients to stick together?”

      • Alexandra Bengtsson februari 10, 2013 / 9:48 f m

        Hi! I think that’s the difference. It still gets crunchy, but there’s really nothing sticking together.
        Healthier in some way I guess, but still delicious :). Granola is one of my favorites too,and I think I made it once last year..

  3. Sandra februari 11, 2013 / 12:40 f m

    Vad roligt att du kikat in på vår blogg :) Väldigt fint du har det här! /Sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s