Apelsin och kardemummakakor

IMG_2572

Det blev ganska så mycket marmelad av clementinerna så varför inte göra något annorlunda av den. Jag gjorde en slags syltkakor fast med kardemumma och ingefära i degen och marmelad istället för hallonsylt. Kryddorna ger en spännande smak, kanske för man inte riktigt kan se kardemumman och ingefäran så det blir en smaköverraskning – av det positva slaget. Kakorna blir knaprigt goda när de kallnat.

Apelsin och kardemummakakor

  • 75 g smör eller margarin
  • 3/4 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk bakpulver
  • 1/2 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk ingefära
  • 1/2 tsk kardemumma
  • Apelsinmarmelad

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa sedan smör, vaniljsocker och socker pösigt med elvisp. I en annan skål rör samman mjöl och bakpulver. Byt ut visparna mot degkrokar och blanda snabbt ihop ingredienserna + vattnet tills en deg börjar formas. Knåda sedan ihop degen för hand till en boll. Rulla en rulle av degen som du sedan skär i kakor. Lägg på en plåt och gör en grop mitt i med tummen, lägg i marmelad. Det blir ca 30 mindre kakor. Låt stå i ugnen ca 7 min beroende på storlek. Förvara i burk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s