Chili och sesamlax

IMG_2567

På Östraförstadsgatan i Malmö finns en sushirestaurang som heter Maguro där de har väldigt god Yakiniku – en wok med biff och yakinikusås. Lite inspirerad av woken lagade vi lax i förra helgen. Superlätt att göra och det behövs inte för många ingredienser heller. Vill du ha lite starkare så tillsätt mer ingefära och chili. Jag använde en soja från Kikkoman som vi köpte mest för att flaskan var fin, men den visade ju sig vara god också, extra god är den förresten till sushi. Servera gärna med gurka och lime.

Chili och sesamlax

  • 2 frysta bitar laxfilé
  • 1/2 msk olja
  • 1 msk sesamfrö
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1/2 finhackad röd chili
  • 1 msk strösocker
  • 3/4 dl japansk soja
  • 1 dl vatten
  • 1 lime

Blanda alla ingredienser förutom lax och olja. Stek laxen i olja så den får en stekyta, sänk värmen något och häll på såsen. Låt puttra långsamt till laxen är genomfärdig, tillsätt ev. mer vatten om det blir för torrt och passa så att ingefärabitarna inte bränner. Servera med valfritt kokt ris och pressa över lime, alternativt tillsätter du limejuice i såsen.

IMG_2569

En reaktion på ”Chili och sesamlax

Lämna en kommentar