Minisemlor

IMG_2549

Hemmagjorda semlor är de godaste semlorna, helt klart! Vi gjorde dem i minivariant, hembakade bullar och hemmagjord mandelmassa. Mandelmassan gör du lätt genom att först riva mandel tillsätt sedan samma mängd florsocker. Till sist rör du i mjölk till du får en lagom konsistens. T.ex. har du 1 dl riven mandel blandar du det med 1 dl florsocker. Mandelmassan får en lite grövre konsistens och smakar verkligen mandel, mindre söt och känns mycket mer gedigen. Vill du ha mer smak så tillsätt bittermandel.

Det bästa med hemmagjord mandelmassa är att man verkligen vet vad man får, äkta mandelmassa ska minst innehålla 50%mandel, men det behöver inte alltid vara så det är i verkligheten. Det finns också bakmassa i butiken som är gjort utav aprikoskärnor som i princip är oätbara som de är. Det är bra om man är allergisk mot mandel, men kanske inte så roligt om man tänker efter. Jag valde egentligen att göra mandelmassan själv eftersom det alltid blir en bit mandelmassa över i kylen och gör man den själv blir det inget att slänga och man kan t.ex. göra biscotti eller nåt annat roligt på mandeln. Bättre är väl att köpa riktigt god marsipan med choklad på och ha till kaffet :) Receptet på bullarna hittar du här nedanför, jäser du dem med ånga tycker jag de blir de lite extra fluffiga.

Bullar

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 50 g smör/margarin
  • 1 tsk kardemumma
  • 25 g jäst
  • 3/4 dl socker
  • ca. 8 dl vetemjöl special
  • sylt eller annan fyllning

Smält smöret och häll i sockret, rör och tillsätt sedan mjölk och kardemumma. Blandningen ska vara max 37 grader varm, låt svalna om det är för varmt, smula sedan i jästen och vispa (med en vanlig visp) tills den löst sig, tillsätt sedan ägget. Det kan behövas mer/mindre mjöl, men tillsätt mjölet successivt och knåda tills degen är smidig.

Låt jäsa ca 45 min och rulla sedan bullar av degen. Sätt på ugnen på 225 grader och låt  jäsa igen i 30 min (ev. lite längre (45min) om du har det kallt inomhus). Pensla med äggoch låt stå i ugnen i ca. 8 min eller tills de är gyllenbruna. Går väldigt bra att frysa.

2013-01-19

Annonser

7 thoughts on “Minisemlor

  1. sockervisp januari 23, 2013 / 9:31 e m

    Så fina de är =) har inte bakat på ett tag så ag har lite bakabstinens.. Var ju i söndags sist…

    • Alexandra Bengtsson januari 23, 2013 / 9:34 e m

      Jag har massvis med inspiration, men ingen matlust haha! Harlovat att bjuda på jobbet minst 3 ggr, men det blir aldrig av.. :S
      Hoppas du fåt stillat din abstinens :D

  2. saralalloo januari 23, 2013 / 10:14 e m

    Hur många semlor gör du av den degen? Det blir väl ca 12 om man gör dem normalstora va?

    • Alexandra Bengtsson januari 23, 2013 / 10:43 e m

      Hej! Jag fick ungefär 15 små. Så kanske 7 butiksstora skulle jag tro lite beroende på hur bra degen jäser :) det är egentligen ett halvt recept men brukar alltid göra hälften för de brukar räcka sådär lagom.

  3. sockervisp februari 10, 2013 / 6:14 e m

    Jag har precis gjort en halv sats och tänkte att de skulle bli lite lagom store, inte mini men inte stora.. Men kära jissanes avd stora de blev! Blev 9 stycken… Jäste rejält, och det på 1 månad gammal jäst!

      • sockervisp februari 10, 2013 / 6:27 e m

        Ja visst var det =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s