Bygg din egen ”lightbox” för fotografering

fotobox

Nu på vinterhalvåret är det mörkt både på morgonen och på eftermiddagen. Jag gillar att använda naturligt ljus när jag tar bilder, men jag jobbar från 8-17 så är det ju mörkt på den tiden när jag är hemma. Lösningen på en del av problemet är en hemmagjord ”lightbox” som gör det möjligt att ta fina bilder i trevligt ljus trots att det är mörkt ute. Vill man inte bygga själv så är en lösning att köpa ett ”light tent”.

Beskrivningen hittade jag här, men istället för papper använde jag vitt tyg som jag en gång köpte billigt på Ikea för att göra ett draperi. Kartongen blev över sen förra gången jag flyttade. Vi hade dessutom två skrivbordslampor. Man kan använda sak, men brödkniv är verkligen ett bra verktyg för kartong, men akta ben, fingrar och armar :) Jag valde också att häfta fast tyget. Total kostnad blev ca 40kr. Det här är också en ganska så fiffig idé ifall man vill ta snygga bilder för försäljning på t.ex. Blocket, Tradera eller Etsy.

Vill du sen piffa till bilderna lite så kan du med några enkla klick i Photoshop förändra ganska så mycket. Något jag inte brukar göra, men ibland kan det ju vara roligt. Har du inte Photoshop (Elements) så kan man faktiskt göra ganska mycket i Picasa som ju de flesta har och som dessutom är helt gratis. Vill du ha lite fototips/trix så kolla gärna här  vilket jag ska göra också för lamporna ska ju också riktas rätt.

orkide

Vi provade med blommorna vi hade på bordet, tyvärr verkar det vara så att bilder får olika färg i olika webbläsare och i olika program. Har du både Photoshop och Picasa så öppna samma bild i båda programmen och jämför. Här blev det stor skillnad då bilden i Photoshop såg mycket rödare ut. Nu är jag nybörjare på foto, men jag antar att det finns en förklaring. Oavsett hur det ligger till har vi nu iallafall fotat några hallonbullar som var väldigt goda. Receptet kommer snart..

En reaktion på ”Bygg din egen ”lightbox” för fotografering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s