Kanske ett rågbröd för julbordet?

IMG_1932

I helgen matade jag surdegen och bakade ett rågbröd. Men vem hade anat det skulle bli så stort :) Jag knådade istället för att vika degen, men det var ganska sent så kanske det skulle knådats lite mer för att få det lite fluffigare. Jag kan verkligen rekommendera att testa att göra glutenprov på degen för att veta om den är färsigknådad. Ta en bit deg och sträck ut den långsamt, om den är färdigknådad så kan du dra den så att du ser de tunna glutentrådarna och nästan se igenom degen.

IMG_1936

Rågbröd

  • 4 dl kallt vatten
  • 120 g surdeg av råg, marat och klar
  • 15 g jäst
  • 1 msk sirap
  • 2 msk matolja
  • 200 g Evolo rågmjöl
  • 400 g vetemjöl spceial + lite till
  • 1 tsk salt

Blanda vatten, jäst, surdeg och sirap i en stor skål. Tillsätt sedan rågmjölet och sedan vetemjölet successivt. Knåda degen och testa med glutenprov när den är färdigknådad. Låt jäsa minst 1 timma. Ta upp på bakbord, runddriv och forma till ett bröd. Lägg på en plåt och skåra. Sätt i brödet i ugnen och sätt en form med kokande vatten i botten på ugnen. Pensla ev. brödet med vatten och strö över lite mjöl. Ha luckan stängd och låt jäsa ca. 45 mim. Ta ut och sätt ugnen på 250 grader, baka av brödet tills innertemperaturen är mellan 96 – 98 grader. Ungefär 30-35 min beroende på storlek.

Hittar du inte Evolo, går det säkert lika bra med vanligt grovt rågmjöl.

IMG_1937

Annonser

4 thoughts on “Kanske ett rågbröd för julbordet?

  1. bakverket december 12, 2012 / 9:40 e m

    Det ser gott och saftigt ut!

  2. sockervisp december 13, 2012 / 10:22 f m

    Mm, en ostmacka! Det ser riktigt gott ut!

    • Alexandra december 13, 2012 / 11:12 f m

      Japp, vi har frysen full haha! det jäste nåt alldelses galet mycket :) Vad fina inlägg du gjort i din adventskalender förresten :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s