Vad sägs om en kaka?

Vad är inte bättre än småkakor till kaffet. Här kommer mitt favoritrecept på enkla kakor som alla kan klara av att göra. De är utan ägg också för dem som inte tål, äter du inte mjölkprodukter så byt bara ut mot mjölkfritt margarin. Det blir ungefär 35 kakor av den här satsen, vill man göra fler så är det bara att dubbla receptet.

Jag gillar de med sykt, choklad eller kanel bäst, men andra alternativ är att använda nån sorts godis t.ex. Polly istället för sylt. Eller byta lite av mjölet mot kokos, rostar du kokosen innan får det en spännande smak. Min mormor brukade göra schackrutor, dela degen i fyra och färga en del med kakao, en del med röd karamellfärg och en med grön. Rulla till rullar som du lägger tilsammans så att det bildar en avlång ”fyrkant”, skär sedan i skivor (här hittar du en bild).

Söta småkakor

  • 150g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa sedan smör, vaniljsocker och socker pösigt med elvisp. I en annan skål rör samman mjöl och bakpulver. Byt ut visparna mot degkrokar och blanda snabbt ihop ingredienserna + vattnet tills en deg börjar formas. Knåda sedan ihop degen för hand till en boll.

  • Om du vill göra hallonkakor, rulla degen till små bollar och gör en fördjupning med tummen, lägg i lite sylt.
  • För chokladkakor, byt ut lite av mjölet mot kakao. Rulla degen till små bollar och platta ut dem på en tallrik med pärlsocker.
  • Jag gjorde även kanelkakor. Rulla degen till små bollar som du plattar ut på en tallrik med strösocker och kanel på. Alt. rulla degen till en rulle, som du sedan rullar i kanel/socker. Skär sedan kakor som dåfår kanel/socker på sidorna istället för ovanpå.

Sätt in i ugnen (i mitten) i ca. 8-10 min beroende på storlek. Låt kallna och förvara gärna i en plåt- eller glasburk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s