Snabb surdeg – när du inte har tid att vänta

Igår när vi var på Hemköp hittade vi ett mjöl som hette Manitoba Cream – det har sitt ursprung i Kanada och lovar höga och fluffiga bröd. Det är ju det vi vill ha, eller hur? Tja, vi var ju tvungna att prova. På framsidan var Jan Hedh och på hemsidan kan man hitta flera recept – jag provade det med en snabb surdeg eftersom jag inte riktigt orkade vänta. Surdeg tar ju annars ganska lång tid att göra och inte för att detta är en ”äkta” surdeg, men det blir en annan smak på brödet. Prova du också..

Vi köpte krossat vete också som är en riktig höjdare i bröd, se bara till att blötlägga alt. koka det med lite vatten så att det sväller, annars får du hårda bitar i brödet som inte är så goda att tugga på. Av degen kan du precis lika gärna göra bröd. De här frallorna blir supergoda till kvällsfrukost!

 

  • 4 dl vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 1 dl krossat vete
  • 1/2 dl linfrö
  • 1 msk sirap
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 8 dl Manitoba Cream (mjöl)
  • 2 dl grahamsmjöl

Dagen innan, börja med ”surdegen”. Blanda alla ingredienserna och låt stå i en skål inplastat i sådär 20-24 timmar. Du kan använda degen innan om det skulle krävas, men minst 12 timmar.

Dagen efter, koka upp vattnet med det krossade vetet i en liten kastrull tills det blir lite grötigt, i några minuter. Rör sedan i olja, sirap, salt och linfrö. Blanda ”surdegen” med det krossade vetet och rör sedan i det övriga mjölet, spar något av Manitobamjölet för utbakningen. Knåda degen tills den blir smidig och elastisk och låt jäsa övertäckt i 1-1 1/2 timma. Baka sedan ut frallor som du lägger på en bakplåtspapperklädd plåt. låt jäsa ytterligare 45 min- 1 timma. Sätt in i ugnen på 250 grader i ca 8-12 min beroende på storlek.

Det blir en bild på en pelargon vi har i fönstret också, de bara blommar och blommar och blommar..
Fler bilder:
Annonser

2 reaktioner på ”Snabb surdeg – när du inte har tid att vänta

  1. Cecilia Bergman september 2, 2012 / 10:13 f m

    Hm, en snabbare variant av surdeg hade kanske varit något. Jag hade en riktig som jag bakade av ett tag men så bestämde den sig för att mögla när det var sommar och lite för varmt och sedan dess har jag inte lyckats få i gång någon surdeg igen. Frustrerande!!

    • Alexandra Bengtsson september 2, 2012 / 11:59 f m

      Japp de är svårt att få liv i en surdeg. Den här var helt okej, men har anmält mig på en kurs i surdegsbakning i Malmö. Hoppas kunna få en massa bra tips :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s